22.03.2020 / 09:50 KORONAVIRUS - Koronavirus

Iz Naroda i pravde Vladi KS dostavili dodatne prijedloge hitnih mjera u KS

Iz Naroda i pravde Vladi KS dostavili dodatne prijedloge hitnih mjera u KS
Foto: N1 / Vijesti.ba
Iz Naroda i pravde Vladi Kantona Sarajevo dostavili su dodatne prijedloge hitnih mjera u kantonu nakon proglašenja pandemije korona virusa u svijetu.

"Čeka nas nova opasnost u funkcionisanju komunalne privrede, vrlo brzo može biti ugrožena isporuka vode, odvoz smeća, čišćenje ulica. Predložili smo smanjenje plata članovima Vlade KS i Skupštine KS, ukidanje toplog obroka svima koji ne rade zbog trenutnog stanja, smanjenje plata u javnom sektoru", naveo je predsjednik ove stranke Elmedin Konaković.

Dodatne mjere za privredu, formiranje fonda za pomoć privredi, snažnu stimulaciju proljetne sjetve, moratorij na plaćanje svih parafiskalnih nameta firmama koje su ugrožene, odgoda plaćanja zakupa korisnicima prostora, samo su neke od predloženih mjera.

"Hitnu nabavku opreme u zdravstvu, testova, respitatora, maski, zaštitnih odijela te uključivanje privatnog sektora u proces testiranja. Novac od aktivnih mjera zapošljavanja hitno prilagoditi potrebama zadržavanja radnih mjesta, donošenje propisa o zaštiti roditelja koji imaju malu djecu, a u radnom su odnosu, povećanje naknada ugroženim kategorijama", naveo je Konaković.

Poručio je da je za prijedlog novih mjera hitno potreban rebalans budžeta i, kako je naveo, ukidanje nepotrebnih pozicija koje u ovoj godini očigledno neće biti realizovane.

"Mjere se moraju usvajati HITNO. Svako kašnjenje može biti veoma bolno", naveo je.




(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo