20.03.2020 / 20:26 KORONAVIRUS - Koronavirus

Jordan najavio uvođenje neprekidnog policijskog sata

Jordan najavio uvođenje neprekidnog policijskog sata
Foto: Reuters
Jordan će uvesti neprekidni policijski sat od subote ujutru do daljnjeg kako bi suzbio širenje koronavirusa u zemlji, objavila je vlada u petak.

- Ta vanredna mjera, koja će se primjeniti na neodređeni period, poduzeta je nakon što građani nisu poštovali direktive da ne napuštaju svoje domove, izuzev u hitnim situacijama - saopćio je portparol vlade Amjad Adayleh.

Adayleh je upozorio da će nepoštovanje policijskog sata rezultirati "trenutnim zatvaranjem, koje neće biti duže od godinu dana"

Kraljevstvo je izvjestilo o 69 slučajeva bolesti COVID-19,  bez ijednog smrtnog ishoda do sada.

- U svjetlu vanrednih okolnosti u svijetu i u našoj regiji, i kako bi se izbjegla epidemija, policijski sat stupit će na snagu u subotu u sedam sati ujutru do daljnjeg  u svim regijama kraljevstva - izjavio je Adayleh, koji je također državni ministar za medije, na konferenciji za novinare u prijestonici  Ammanu.

Sve prodavnice bit će zatvorene, a vlasti će objaviti u utorak "konkretna vremena u skladu s konkretnim procedurama" stanovništvu da se snabdije, dodao je.

- Nažalost, u protekla dva dana građani nisu poštovali naređenja i bili su vani na ulicama i na pijacama. To predstavlja veliku opasnost po njihovo zdravlje i sigurnost - kazao je.

Vojska je razmještena u ovoj sedmici kako bi primjenila direktive koje pozivaju stanovništvo da "napusti kuće samo u vanrednim situacijama".

Jordanske vlasti također su zabranile putovanja između pokrajina i okružile su prijestonicu, te su prekinule sav javni saobraćaj i letove.

Samo pekare i apoteke u Jordanu ostaju otvorene, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo