20.03.2020 / 13:26 KORONAVIRUS - Zvanična potvrda

Još pet zaraženih u Konjicu, prvozaraženi iz Mostara u teškom stanju

Još pet zaraženih u Konjicu, prvozaraženi iz Mostara u teškom stanju
Foto: Vijesti.ba

U protekla 24 sata na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar testirano je 38 uzoraka na prisustvo virusa covid-19, a pet nalaza pokazalo se pozitivnim i svi oni su iz Konjica, kazao je prof. dr. sc. Jurica Arapović, specijalist infektologije s Klinike za infektivne bolest SKB Mostar.

U istom razdoblju izdana su 142 rješenja o samoizolaciji. Ukupno do sada izdano je 578 takvih rješenja.

Dr. Arapović osvrnuo se zdravstveno stanje prvozaraženog u Mostaru, kazavši kako je pacijent u postupku stavljanja na potpornu ventilaciju.

- Prvozaraženi je u teškom stanju i on je u procesu stavljanja na respirator. Porodilja i dijete su dobro, kazao je Arapović 

Dodao je i kako je otpušten sin prvozaraženog na kućnu izolaciju. Trenutno se obrađuje 18 uzoraka.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Goran Opsenica je naveo da je proglašenjem opasnosti aktiviran Federalni štab civilne zaštite te da su kroz prve njegove naredbe ušle i mjere u HNK. 

- Sigurno vas sve zanima slučaj kojim je ova zaraza kod nas počela. Za mene i sama činjenica da se koronavirus pojavio na Odjelu za plućne bolnice SKB Mostar, skočivši pri tome iz predvorja na treći sprat toliko šokantna i alarmantna da je ne smijemo previše medijski eksponirati jer radimo upravo ono to bi se trebalo izbjeći, a to je da širimo strah, nemir i paniku i produbljujemo nepovjerenje u zdravstveni sistem. Ovim ne amnestiram bilo koga od eventualne odgovornosti ona će se morati utvrditi - istakao je Opsenica. 

On je naveo da je Ministarstvo od uprave zatražilo očitovanje o ovom slučaju, ali ga do danas nisu dobili. 

Najrigoroznije će se sankcionirati oni koji ne poštuju samoizolaciju poručeno je iz Kriznog štaba HNK, te istaknuto da će prema njima biti nulta tolerancija.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo