20.03.2020 / 08:24 KORONAVIRUS - Proizvodnja hrane

Džubur: Neophodne vanredne mjere u domeni agrara

Džubur: Neophodne vanredne mjere u domeni agrara
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Proizvodnja hrane predstavlja strateški interes najvišeg ranga Bosne i Hercegovine, smatra Džubur.

Prof. dr Ahmed Džubur, predsjednik Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu I šumarstvo PD PFBiH, smatra da je u skladu sa novonostalom situacijom u sektoru agrara neophodno sačiniti plan interventnih, vanrednih mjera u cilju osiguranja dovoljne proizvodnje hrane biljnog i animalnog porijekla u 2020. godini koja je ugrožena poremaćajima u lancu opskrbe repromaterijalom, sjemenima, sadnim materijalom, zaštitnim sredstvima koji su se u velikoj mjeri u prethodnih par desetljeća nabavljali u inostranstvu, u najvećoj mjeri iz Italije.

- Eventualno odsustvo adekvatnih mjera će neumitno dodatno umanjiti produkciju hrane u Federaciji koja će nedvojbeno imati strateški značaj budući da su brojne zemlje objavile zabranu izvoza poljoprivrednih sirovina i proizvoda do stabiliziranja globalne situacije sa korona virusom. Proizvodnja hrane predstavlja strateški interes najvišeg ranga Bosne i Hercegovine, navodu Džubur.

Dodaje da je neophodno odmah obaviti inventuru svih poljoprivrednih proizvoda biljnog i animalnog porijekla koji se proizvode u Federaciji BiH na temelju aktuelnog registra gazdinstava i firmi te relevantnih podataka Statističkih zavoda.

- Na temelju obavljenih analiza neophodno je sačiniti urgentan plan povećanja proizvodnji u svim sektorima gdje je sadašnja proizvodnja nedovoljna sa aspekta potrošnje u granicama BiH i zadovoljenja potreba domaćeg stanovništva. Neophodno je izvršiti isplatu svih planiranih poticaja do 15.04.2020. godine, odnosno do punog prava, kako bi poljoprivredni proizvođači bili u situaciji da nabave na vrijeme sjemenski, sadni materijal, gnojiva, sredstva za zaštitu, sisteme za navodnjavanje, repromaterijal i svu neophodnu opremu. Kašnjene sa isplatama u ovom momentu je neoprostivo i nedopustivo te je potrebno ODMAH I SADA učiniti dodatne napore da se ovaj posao uradi na način koji zahtijeva vanredna situacija, navodi Džbur.

Smatra da bi propuštanje reagovanja u ovim danima koji opredjeljuju obim i kvalitet biljne i animalne proizvodnje u 2020. godini moglo imati nesagledive posljedice po stanovništvo Federacije BiH budući da će žitarice, voće, povrće, mliječni proizvodi, meso imati karakter deficitarnih strateških proizvoda koje će biti teško nabaviti iz uvoza.

- Predlažem da se u skladu sa vanrednom situcijom nastalom zbog pojave korona virusa hitno izvrši izmjena programa utroška poticajnih sredstava kako bi se urgentno djelovalo u smislu novonastale situacije te izvršilo dislociranje sredstava u smislu favorizovanja podrške nedostajućim proizvodnjama u biljnom i animalnom sektoru. Neophodno je u domeni proizvodnje sirovina i proizvoda biljnog i animalnog porijekla više nego u bilo kojoj privrednoj djelatnosti izvršiti reprogram i zamrzavanje otplate kredita bez zateznih kamata, zaključio je Džubur.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo