19.03.2020 / 13:20 KORONAVIRUS - Novi slučajevi

Otkriveni detalji o dvoje novozaraženih u Mostaru

Otkriveni detalji o dvoje novozaraženih u Mostaru
Foto: Vijesti.ba

Potvrđena su nova dva slučaja zarazom virusom Covid 19 u Mostaru, kao i četiri u Općini Konjic.

U Mostaru je riječ o kontaktima supruge prvozaraženog. Drugo žarište je u Konjicu, a lanac se prema riječima direktora Zavoda za javno zdravstvo HNK-a Nermina Avdića nastoji prekinuti što je moguće prije.

- Tokom posljednja 24 sata izdali smo 163 takva rješenja. Pooštrili smo mjere. Ekipe su stalno na terenu. Sanitarni inspektori pomno prate osobe koje su u karantinu i vrše nadzor nad njima. Predviđene su maksimalne kazne za one koji se ne pridržavaju uputstava, kazao je Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Nulti bolesnik u Konjicu bila osoba koja je državljanin Srbije. Sva četiri zaražena imali su kontakt sa ovom osobom.

Doktor Jurica Arapović kazao je i kako se rodilja koja je zaražena trenutno osjeća dobro, te da je novorođenče u izolaciji i pod stalnim nadzorom.

- Testirano je 59 kontakata sa sumnjom da mogu biti zaraženi. Mnogo je osoba koje su sekundarnog i tercijarnog rizika. Zbog toga nalažemo samoizolaciju i ograničeno kretanje, rekao je Arapović, napominjući kako će Klinika za infektivne bolesti SKB-a uskoro će prema njegovim riječima biti reorganizirana u kliniku za Covid 19.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo