8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

18.03.2020 / 20:52 KORONAVIRUS - Koronavirus

WHO: Počelo prvo ispitivanje vakcine za COVID-19

WHO: Počelo prvo ispitivanje vakcine za COVID-19
Foto: AA / Vijesti.ba
Počelo je prvo ispitivanje vakcine protiv smrtonosnog korona virusa, rekao je u srijedu Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenosi Anadolu Agency (AA).

Ghebreyesus je istakao da je ispitivanje počelo "samo 60 dana nakon što je Kina podijelila genetsku sekvencu virusa", ali nije precizirao gdje se ispitivanje provodi.

Iako je ispitivanje prekretnica u borbi protiv širenja bolesti COVID-19, zdravstveni zvaničnici kažu da će trebati najmanje 12 do 18 mjeseci da vakcina bude dostupna za javnu upotrebu.

Na virtualnoj konferenciji za medije koja je održana u sjedištu WHO-a u Ženevi, rečeno je da je potvrđeno više od 200.000 slučajeva korona virusa i preko 8.000 smrtnih slučajeva širom svijeta.

Ghebreyesus je pohvalio naučnike širom svijeta za koje kaže da zajedno djeluju kako bi sistematski ocijenili eksperimentalne terapije.

"Višestruka mala ispitivanja s različitim metodologijama možda nam ne daju jasne, snažne dokaze o tome koji tretmani pomažu da spasimo živote", precizirao je Ghebreyesus.

Upravo iz tog razloga WHO i njeni partneri organizovali su studiju u zemljama u kojima se neki od neprovjerenih tretmana uspoređuju jedni s drugima.

Među zemljama koje su potvrdile da će se pridružiti "solidarnom ispitivanju" su Argentina, Bahrein, Kanada, Francuska, Iran, Norveška, Južna Afrika, Španija, Švajcarska i Tajland.

"Znamo da se mnoge zemlje sada suočavaju sa eskaliranjem epidemija i osjećaju se preopterećeno, ali postoji nada. Mogu smanjiti opterećenje zdravstvenog sistema i pomoći da se epidemije riješe, omogućavajući ciljane i usredotočene mjere. Ali, da bi suzbili i kontrolisali epidemije, zemlje moraju izolovati, testirati, liječiti i ući u trag virusu. Ako to ne urade, lanci prenosa mogu se nastaviti na niskom nivou, a zatim će oživjeti kada se ukinu mjere fizičkog distanciranja", rekao je Ghebreyesus.

Kazao je i da WHO i dalje smatra da izolacija, testiranje i liječenje svakog sumnjivog slučaja i pronalaženje svakog kontakta moraju biti okosnica odgovora na pandemiju korona virusa u svakoj zemlji.

(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo