18.03.2020 / 19:32 KORONAVIRUS - Premijerka

Brnabić apeluje: Ne vraćajte se u Srbiju

Brnabić apeluje: Ne vraćajte se u Srbiju
Ana Brnabić / Vijesti.ba
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija u posljednjih 48 časova suočava sa neočekivano teškim problemom - velikim brojem povratnika - srpskih državljana u zemlju, te da imaju podatke da se vraćaju i oni kod kojih je potvrđen virus korona.

- Od juče se u zemlju vratilo 60.142 ljudi. Ovo je neočekivano i ovo je za društvo poseban bezbednosni izazov - rekla je Brnabićeva.

Ona je apelovala na Srbe da se ne vraćaju u domovinu i da bi patriotski bilo da su ostali u zemljama gdje su se zatekli.

- Mi imamo podatke da se vraćaju i oni kod kojih je potvrđen virus korona. Lekovima snižavaju temperaturu. To je još jedan izazov sa kojim se suočavamo - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da to Srbiju opterećuje i da je zato odlučeno da se dodatno pooštre mjere i sankcije. "Tamo bi bili lečeni, ali bi to plaćali. Ovde se besplatno leče. To nas opterećuje beskonačno", rekla je ona.

Brnabićeva je najavila da će se srpski državljani koji ne budu poštovali samoizolaciju biti upućivani u karantine u Vršac, Pirot i Požarevac.

- Ako to lice zarazi drugo lice biće mu izrečena mera zatvora od jedne do osam godina u slučaju smrti onog kome je prenio zarazu mera od dve do 12 godina zatvora - rekla je ona.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je od juče u Srbiji krenuo trend ubrzavanja širenje virusa korona i da je izuzetno važno za društvo u cjelini, a posebno za pripadnika starije populacije da poštuju pravila.

- Hvala svima onim koji pokazuju odgovornost - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Brnabićeva je još jednom ponovila apel srpskim državljanima da ne kreću na put.

Ona je navela da je Vlada Srbije formirala poseban tim koji se bavi samo donacijama iz Kine.

- Otvorili smo račun gde će građani Kine moći da uplaćuju u juanima novac za nas. On će biti iskorišten za medicinsku pomoć - rekla je ona.

U osvrtu na problem sa disciplinom ona je rekla da Vlada Srbije sa Poštom Srbije i Vojskom Srbije radi na tom da iznađe model kako da se penzionerima dostave penzije,a da je u pomoć njima uključeno 6.000 volontera i 1.500 volontera Crvenog krsta.

U osvrtu na zdravstveno stanje 89 do sada oboljelih Brnabićeva je rekla da se pet njih nalazi na respiratorima,od toga su dvojica u izuzetno teškom stanju dok su ostali u stabilnom stanju.


(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo