18.03.2020 / 10:36 KORONAVIRUS - Koronavirus

Evropska komisija prognozira pad ekonomije EU za jedan odsto

Evropska komisija prognozira pad ekonomije EU za jedan odsto
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Privreda Evropske unije (EU) će se ove godine smanjiti vjerovatno za čitav procenat usljed pandemije koronavirusa, pokazuje dokument Evropske komisije (EK).

Zvaničnici su kazali da su interne procjene Komisije još pesimističnije i da nagovještavaju recesiju od čak 2,5 odsto, prenose svjetske agencije.

"Procenjuje se da će kriza Covid-19 imati vrlo veliki štetan ekonomski uticaj na EU i eurozonu. Procenjuje se da će direktan uticaj kroz sve kanale smanjiti rast realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini za 2,5 procentnih poena u odnosu na situaciju kada ne bi bilo pandemije", navodi se u dokumentu EK.

Imajući u vidu da je bilo predviđeno da će realni rast BDP-a u EU iznositi 1,4 odsto u ovoj godini, to znači da bi on mogao da padne na neznatno iznad minus jedan odsto, uz znatan ali ne i potpuni oporavak naredne godine.

Ministri finansija država eurozone razmatraju nove načine za prevazilaženje ekonomske štete, koju je nanijela pandemija, kako bi osmislili veliki paket koordinisanih mjera kao odgovor na zdravstvenu krizu.



(Vijesti.ba /RTCG)

Izdvajamo