17.03.2020 / 13:38 KORONAVIRUS - Krizni štab

Vlada HNK proglasila stanje nesreće

Vlada HNK proglasila stanje nesreće
Foto: Vijesti.ba

Na prijedlog Kriznog štaba, Vlada HNK na današnjoj sjednici u Mostaru donijela je odluku o proglašenju stanja nesreće na području ovog kantona.

Na osnovu preporuka iz Ministarstva zdravstva, odlučeno je i da se zabrani rad svih institucija, ugostiteljskih objekata, tržnih centara, kladionica, kina, muzeja, biblioteka, frizerskih i kozmetičkih salona, iza 18 sati svakog dana tokom naredne dvije sedmice.

U skladu preporukama Vlade FBiH, zaključeno je i da se do kraja podrži inicijativa da se cijene održe na nivou na kojem su bile 5.
marta, a usvojene su i provest će i jučerašnje mjere i preporuke koje se odnose na bankarski sektor. Institucije su zadužene da maksimalno sprovode sve mjere, a s ciljem sprječavanja širenja virusa. Krizni štab zadužen je da pomno prati situaciju, reaguje i jednom dnevno o svemu obavještava Vladu.

- Vlada će sve svoje resurse staviti na raspolaganje, kako bi se što je moguće bolje i brže reagovalo. Sve institucije, kao i krizni štabovi na nivou gradova i općina dužni su sve uskladiti novonastalom stanju. Sva sredstva u Budžetu koja nije nužno trošiti u ovom trenutku sačuvat će se za slučaj potrebe, a u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, rekao je glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović

Starije osobe su upozorene da ne izlaze bez prijeke potrebe na javna mjesta. Naveo je i da ne treba širiti paniku, ali ni bježati od činjenice da je situacija u zemlji ozbiljna. Predstavnike medija zamolio je da ne izlaze iz okvira svog posla.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo