17.03.2020 / 12:33 KORONAVIRUS - Preventivne mjere

Udruženje Sarajevo Taxi aktiviralo mjere za krizne situacije

Udruženje Sarajevo Taxi aktiviralo mjere za krizne situacije
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

 Udruženje Sarajevo Taxi aktiviralo je mjere za situacije kao što je pandemije COVID-19.

Mjere uključuju dezinfekciju svih vozila najmanje tri puta dnevno, vozači koriste zaštitna sredstva, organizaciju punktova na kojim kontrolišu dezinfekciju i da li se vozači pridržavaju mjera zaštite, osiguranje zaštitne opreme za vozače, te korištenje aplikacije za poziv taksi vozila koja ima mogućnost bezkontaktnog plaćanja, čime se izbjegava kontakt i vozačem i s novcem.

Iz Udružernja Sarajevo taxi ističu da prateći trendove u svijetu, već šest godina rade na tehničkim rješenjima koja su im omogućila da danas spremno dočekaju ovakvu situaciju s tehničke strane. 

- Naša aplikacija prati kretanje svih vozača, omogućava dodatnu komunikaciju, te u slučaju da neki vozač ili putnik bude zaražen COVID-19 virusom, mi možemo nadležnim službama dostaviti sve kontakte i putnike koji su koristili to vozilo, ili sa koliko vozača je taj putnik imao kontakta, te na taj način pomoći nadležnim službama da se provede efikasan karantin moguće zaraženih osoba - naglašavaju iz Udruženja.

Osim toga, podsjećaju da su od prošle godine u suradnji sa UnicreditBank razvili vlastito rješenja in-app plaćanja taksi vožnji koje je sada aktivno u više od 150 njihovih vozila. To omogućava klijentu da plati vožnju bez ikakvog kontakta, klijent ima kontakt samo s vlastitim telefonom.

Stoga apeluju na građane da zbog navedenih stvari koriste aplikaciju mojTaxi (www.mojtaxi) ukoliko imaju potrebu za taksi vožnjom.

- Ovo naglašavamo ne samo zbog sigurnosti, i praktičnosti ograničavanja kontakta, nego i zbog toga što smo s terena dobili informacije da se sada pojavio veliki broj nelegalnih taksi vozača, neki od njih i potpuno nelegalno nose oznake kojim sugerišu da se radi o vozilima Sarajevo Taxi, a koriste trenutnu situaciju jer na terenu to trenutno niko ne kontroliše. Sarajevo Taxi se ograđuje od takvih pojava, i moli građane da obrate pažnju da li se zaista radi o vozilu Sarajevo Taxi ili uopšte legalnom taksi vozilu - navedeno je.

Također, uputili su apel nadležnim službama da najoštrije djeluju u sprečavanju takvih pojava.

Za pozive taksija, radi vlastite sigurnosti zamolili su građane da koriste aplikaciju ili poziv na 1515, te da izbjegavaju korištenje nelegalnih taksi vozila.

- Sarajevo Taxi se stavlja na raspolaganje građanima Sarajeva, a posebno ugroženim kategorijama stanovništva tokom ove pandemije. U slučaju da neko iz te grupe građana treba prijevoz do bolnice, ili nabavku namirnica, sve što je potrebno je da pozove naš dispečerski centar. Sarajevo Taxi radi u punom kapacitetu, na usluzi građanima i tako će i ostati u narednom periodu - saopćeno je iz tog udruženja. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo