16.03.2020 / 14:56 KORONAVIRUS - Sprečavanje širenja

Prijedor: Zabrane i naredbe u najvećem dijelu usklađene sa banjalučkim

Prijedor: Zabrane i naredbe u najvećem dijelu usklađene sa banjalučkim
Foto: Arhiv
Svi ugostiteljski objekti na području grada Prijedora bit će zatvoreni od sutra do ponedjeljka, 23. marta, osim obavljanja poslova pripreme i dostave hrane koje mogu vršiti do 18:00 sati, zaključak je Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Trgovine, osim radnji za prodaju prehrambene i robe široke potrošnje, bit će zatvorene do 23. marta, a zabranjuje se rad svih trgovina i ugostiteljskih objekata u tržnim centrima, osim apoteka i trgovina prehrambene robe koje radnim danom mogu raditi do 18:00 sati, dragstori i pekare mogu raditi do 22:00 sata, a rad javnih kuhinja se nastavlja uz izdavanje obroka preko šaltera.

Štab je naredio i do 23. marta zabranu rada svim pravnim licima registrovanim za obavljanja djelatnosti priređivanja igara na sreću.

Iz Štaba su svim trgovinama i apotekama i drugim subjektima koji obavljaju djelatnost naglasili da je potrebno obezbijediti održavanje rastojanja od jednog metra između kupaca, uz zadržavanje minimalnog broja kupaca u radnim prostorijama i pojačanu dezinfekciju prostorija.

"Hoteli mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za svoje prijavljene goste", naveli su iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da je prodaja ostalih roba osim goriva ograničena do 18:00 sati i sve su dužne da obezbijede ograničen broj ljudi u zatvorenom prostoru, uz obavezno rastojanje među njima od jednog metra, kao i mjere pojačane dezinfekcije.

Preporučuje se poslodavcima da proces rada organizuju sa minimalnim brojem izvršilaca na licu mjesta, uz pojačane mjere dezinfekcije.

Starijim licima i hroničnim bolesnicima preporučuje se da smanje kretanje i ostanu kod kuće kako se ne bi izlagali opasnostima.

Prijedorskoj Gradskoj upravi i svim javnim preduzećima i ustanovama, osim Doma zdravlja, naređeno je da organizuju proces rada sa minimalnim brojem zaposlenih radnika, odnosno da određeni broj zaposlenih upute na rad od kuće.

Iz Štaba su pozvali građane da bez prijeke potrebe ne dolaze u Gradsku upravu, kao ni u druge javne ustanove.

Inspekcijskim i kontrolnim organima naređeno je da, u slučaju nepoštovanja mjera Štaba, primijene kaznene odredbe Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Štab za vanredne situacije naredio je svim javnim ustanovama, pravnim licima i etažnim vlasnicima da svakodnevno sprovode mjere čišćenja, pranja i dezinfekcije vlastitih objekata.

Ovaj štab je i obavezao radnu grupu da izvrši analizu mogućih lokacija i objekata za formiranje i funkcionisanje karantina na području grada i da za narednu sjednicu Štaba predloži rješenja.

"Ove naredbe i zabrane primjenjuju se od sutra", naveli su iz Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

Na području Prijedora do sada nije bilo pojave zaraze koronavirusom, a Štab za vanredne situacije proširio je danas obuhvat mjera i uskladio ih sa Banjalukom.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo