7°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

04.02.2020 / 15:21 Svijet - Bugarski predsjednik

Radev kritikuje vladu Borisova, upozorava na krizu u Bugarskoj

Radev kritikuje vladu Borisova, upozorava na krizu u Bugarskoj
Foto: Fena / Vijesti.ba
Bugarski predsjednik Rumen Radev produbio je svoj jaz s vladom premijera Bojka Borisova, rekavši da je vlada izgubila njegovo povjerenje i da zemlja „tone u duboku krizu“ pod njenom vladavinom.

Izjava Radeva produbljuje njegovu konfrontaciju s vladom Borisova, za koju predsjednik tvrdi da nije uspjela u borbi protiv korupcije.

Bugarska je pod strogim nadzorom Evropske unije zbog nepovinovanja vladavini zakona i ograničenom uspjehu u borbi protiv korupcije na najvišim nivoima vlasti, koja je spriječila tu zemlju da se pridruži Schengenskoj zoni slobodnog putovanja.

-  Svjedoci smo duboke krize u vladi na svim nivoima. Vlada i njeno čelništvo doveli su do institucionalnog kolapsa i lišili su našu zemlju budućnosti - izjavio je Radev, čiji status imuniteta istražuju tužioci, u obraćanju novinarima u utorak.

Radev je kritikovao vladu za nedavnu krizu s vodosnabdijevanjem koja je dovela do ostavke jednog od ministara i glasanja o povjerenju vladi zbog njenog neuspjeha u borbi protiv nelegalnog uvoza smeća, a koje je ona preživjela, prenosi Bloomberg.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo