02.02.2020 / 20:32 Regija - Smrtonosni virus

Potvrđeno: Muškarac u osječkoj bolnici nema koronavirus

Potvrđeno: Muškarac u osječkoj bolnici nema koronavirus
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Gotovi su nalazi pacijenta smještenog u osječkoj bolnici i oni pokazuju kako 26-godišnji muškarac iz Đakova nema koronavirus.

Potvrdila je to ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević prof.dr.sc. Alemka Markotić gostujući u Dnevniku HTV-a.

"Jučer smo radili uzorke krvi i gornjih dišnih puteva. Jedan je test bio blago pozitivan, a drugi takozvani potvrdni test, i jučer i danas, bio je negativan. Željeli smo napraviti i test iz iskašljaja, ali pacijent ne kašlje i dobro se osjeća tako da ne možemo dobiti uzorak", rekla je prof. Markotić.

"Doktor Ivan Kristijan Kurolt, priznati molekularni virusolog, poslao je nalaze tvorcu testa iz instituta u Berlinu. Dužni smo tim referentnim centrima poslati uzorak za dodatnu potvrdu. Bolesnik ne kašlje i dobrog je općeg stanja. On će vjerojatno biti pod određenim zdravstvenim nadzorom dok se ne vidi razvoj bolesti", rekla je.

Test iz Berlina Klinika je dobila prije tri dana.

"Virus je teško razlikovati od gripe"

"Virus je dosta sličan po ponašanju i molekularnim karakteristikama SARS-u, ali i po mnogome se razlikuje, očito se brže širi", rekla je Markotić i dodala da je teško razlikovati simptome od gripe, no kod koronavirusa je u komplikaciji upala pluća obostrano, dok kod gripe to baš nije slučaj.

Objasnila je da se virus širi kapljičnim putem te da se očekuje da bi s nastupanjem proljeća trebao nestati.

"Ali s virusima se nikad ne zna, imaju svoju logiku, svoj način preživljavanja i vidjet ćemo. Mi smo spremni i svakodnevno smo u kontaktu s Kriznim stožerom, kojeg smo dio, i ministrom", rekla je Markotić.

Na pitanje kada se očekuje cjepivo, rekla je da se regularno cjepivo može proizvesti za 10-ak godina, a u ubrzanom postupku za 20-ak mjeseci.

"Vidjet će se hoće li se koristiti dijelovi genoma ili će se pokušati raditi cjepivo od izoliranih virusa", kazala je.

Pacijent će uskoro biti pušten kući

"Bolesnik je deseti dan po povratku iz Kine dobio temperaturu jednokratno 38 stupnjeva i postupili smo sukladno pravilima struke. Kolege iz obiteljske medicine su ga najavile u bolnicu, a mi smo ga primili i izolirali. Bolesnik je dobro, nema temperaturu danas, bez poteškoća. Izoliran je i dalje. Prvi rezultati testiranja, javljaju nam kolege, su negativni. Očekujemo još konačne rezultate. S obzirom na to da je bolesnik dobro, planiramo ga, ako test bude negativan, i otpustiti kući", izjavila je ranije danas predstojnica Klinike za infektologiju osječkog KBC-a Ljiljana Perić.

Dodala je kako su u stalnom kontaktu s ministrom i s ravnateljstvom te da je KBC Osijek spreman pratiti daljnji razvoj događaja i zbrinuti sve bolesnike.

Navodi kako se prema pravilima struke, prema svakom pacijentu koji dolazi iz Kine, a koji u razdoblju od dva do deset dana ima bilo kakve poteškoće respiratornih puteva ili temperaturu, mora postupiti na ovakav način.

"Za slučaj da u budućnosti netko eventualno bude respiratorno ugrožen, upućivat ćemo pacijente u zagrebačku Kliniku Fran Mihaljević", najavila je.

Dodala je kako je moguće da se koronavirus pojavi u našoj populaciji, ali da nema mjesta panici.

"Imamo dovoljno iskustava sa sličnim situacijama iz prošlosti i nadam se da će se dobrim radom epidemioloških službi i dobrim praćenjem svih pacijenata suzbiti eventualno širenje ovoga virusa", zaključila je dr. Perić, prenosi Index.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo