30.01.2020 / 21:12 Regija - Zbog virusa

Kinezi koji grade Pelješki most ne vraćaju se u Hrvatsku

Kinezi koji grade Pelješki most ne vraćaju se u Hrvatsku

Kako doznaje HRT, Uprava tvrtke China Road and Bridge Corporation odlučila je da se 15 radnika s gradilišta Pelješkog mosta koji su poslovno ili zbog godišnjeg odmora sada u Kini, neće vratiti u Hrvatsku dok se ne zaustavi opasnost od širenja koronavirusa.

Također, radnici koji su u Hrvatskoj do daljnjeg neće odlaziti u Kinu.

Zbog koronavirusa na kruzeru blizu Rima blokirano 7000 ljudi

Preliminarni testovi na koronavirus dvoje Kineza koji su sa 7000 osoba, među kojima i petero hrvatskih državljana, blokirani na kruzeru u luci Civitavecchiji blizu Rima, čine se negativnima, objavilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Ipak, čekat će se konačan rezultat testova. Iz rimske bolnice za zarazne bolesti Spallanzani rekli su da tehničari te bolnice kažu kako za konačan rezultat treba pričekati 48 sati.

Oko 7000 osoba, od kojih oko 6000 putnika, i dalje je blokirano na kruzeru u luci Civitavecchia blizu Rima zbog dva slučaja sumnjiva na koronavirus, doznaje se od zdravstvenih vlasti i kompanije Costa Crociera.

Opća bolnica potvrdila: Nema koronavirusa u Puli

Ravnateljica Opće bolnice u Puli Irena Hrstić otklonila je sumnje i ustvrdila da kineska turistica koja je od jučer u bolnici nije zaražena koronavirusom nego ima obične respiratorne simptome.


- Cijeli sustav organiziranja i provjeravanja simptoma i funkcioniranja zdravstvenih institucija u Istri je jako dobro organiziran. Mi smo u redovitoj komunikaciji, ali u situacijama poput ove, on je i pojačan, kazala je ravnateljica Irena Hrstić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Dodala je kako je kineska pacijentica koja je na proputovanju iz Moskve, Zagreba, Rijeke stigla u Pulu u srijedu osjetila temperaturu i respiratorne tegobe te je pregledana u odjelu za zarazne bolesti. Po kliničkoj slici i osnovnim laboratorijskim pretragama isključeno je da se radi o koronavirusu.

- Zadržana je u bolnici radi opservacije i nezgodne situacije oko njenog smještaja. Do danas je klinički stabilno, bez temperature i respiratornih tegoba no i dalje je smještena u bolnici ne zbog zdravstvenog stanja nego iz razloga što joj treba organizirati smještaj, naglasila je dr. Hrstić.

Istaknula je kako nema nikakvog razloga za paniku i strah za stanovništvo.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije epidemiolog Aleksandar Stojanović podsjetio je kako postoji određeni protokol koji se odnosi na epidemiološke indikacije odnosno na osobe koje podlježu nekom nadzoru.

- U ovom slučaju ta osoba nije bila epidemiološki interesantna jer po svim sadašnjim kriterijima koji su važeći po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije isključivo osobe koje dolaze iz dvije pokrajine gdje se pojavila sama bolest su epidemiološki interesantne. Dakle radi se o osobama koje su izravno dokazane da su bile u kontaktu s oboljelom osobom, istaknuo je dr. Stojanović.

Dodao je kako na županijskim razinama za sada ne postoji nikakva potreba za osnivanjem nekih kriznih stožera.

MVEP: Skori povratak četvero hrvatskih državljana iz Pekinga

Veleposlanstvo RH u Pekingu je obavijestilo četvero hrvatskih državljana o organizaciji njihovog skorog povratka prema Hrvatskoj, koju provode Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo zdravstva, u suradnji s europskim partnerima, u sklopu političkog odgovora na krizu (ICPR), odnosno posebnog kriznog mehanizma Vijeća EU.

Obaviješteni su, također, da je pri dolasku u Europu u karanteni potrebno boraviti 14 dana.

Predviđeni polazak je narednih dana, a o daljnjim detaljima pravovremeno ćemo obavještavati.

Veleposlanstvo RH u Pekingu ostaje u stalnom kontaktu s našim državljanima u Wuhanu i NR Kini.





(Vijesti.ba / HRT)

Izdvajamo