3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

29.01.2020 / 10:38 BiH - Predsjednik Srbije

Vučić proglašen počasnim građaninom Mrkonjić Grada

Vučić proglašen počasnim građaninom Mrkonjić Grada
Foto: Vijesti.ba
U zgradi Opštine Mrkonjić Grad jutros je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa zvaničnicima Republike Srpske i članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Miloradom Dodikom.

Domaćin sastanka bila je načelnica Opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić, a prisustvovali su mu, između ostalih, i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović, premijer RS-a Radovan Višković te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U obraćanju medijima nakon ovog sastanka, načelnica Aničić kazala je kako se radi o historijskoj posjeti Vučića Mrkonjić Gradu.

- Ja sam posebno zahvalna mojim građanima koji su pokazali svu tu ljubav dobrodošlice prema predsjedniku nama drage Srbije. Predsjednik je obećao pomoć našem srednjoškolskom centru, Domu zdravlja, ali evo ustanovljeni su i prinicpi pomoći privrednicima - rekla je Aničić.

Dodala je da je Skupština opštine donijela odluku kojom je srbijanski predsjednik proglašen počasnim građaninom Mrkonjić Grada, prenose Vijesti.ba.



Foto: RTRS

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović kaže da je raduje da je danas razgovarano i sa predstavnicima poslovne zajednice, kako bi se vidjelo na koji se način može jačati privreda RS-a.

- Smatram da RS, razvijajući se u budućnosti, može da se oslanja na Srbiju. Važno je da imamo Srbiju koja raspolaže svim tim mehaniznima, a posebno dobrom voljom i željom da RS ni na koji način ne zaostaje za onim što danas radi Srbija - rekla je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Vučiću za podršku Republici Srpskoj, ističući kako je Srbija podržala brojne projekte.

- Nastavit ćemo dalje, idemo u Drvar gdje otvaramo pogon fabrike Јumko. I sigurno se na tome neće završiti - naveo je Dodik i dodao da je i današnja posjeta kontinuitet dobrih odnosa RS-a i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ističe kako je danas dogovorena dodatna, konkretna podrška privredi RS, prenose Vijesti.ba.

- Dogovorili smo se da, posredstvom Vlade RS-a, posebno subvencionišemo privrednike u RS-u, jer želimo da podstaknemo opstanak našeg naroda na ognjištima i razvoj RS-a - naveo je Vučić.

Podsjetio je da će Srbija izdvojiti 300.000 KM za Gimnaziju i Mašinsku školu, te 200.000 za Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu.

Nakon Mrkonjić Grada, Vučić će posjetiti Drvar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo