15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

13.01.2020 / 11:35 BiH - OO SDP BiH Stolac

Presuda Suda u Čapljini je pobjeda nečasnih organizacija poput HDZ-a

Presuda Suda u Čapljini je pobjeda nečasnih organizacija poput HDZ-a

Desetog januara Općinski sud u Čapljini izrekao je prvostepenu presudu Demiru Mahmutćehajiću, Salmiru Kaplanu i Ahmetu Ljuboviću zbog prekida izbornog procesa u Stocu 2016.

OO SDP BiH Stolac smatra da politički inspirirana presuda predstavlja političku pobjedu nečasnih pojedinaca i političkih organizacija poput HDZ BiH, koji svojim djelovanjem afirmiraju kršenje osnovnih postulata demokratije i demokratskih procedura.

"Nismo ni sumnjali da brojni dokazi: smjene članova biračkih odbora Inicijative za stolac, materijalne kazne predsjednicima biračkih odbora, videosnimak na kojem se vidi kako supruga predsjednika izborne komisije glasa na mjestu na kojem nije registrovana, glasanje sa dokumentima druge države (Hrvatskom putovnicom), glasanje mrtvih i druge izborne krađe mogu biti dokazi na političkom sudskom procesu. Ovakva presuda, dokaz je sunovrata države pod pritiskom grupe nečasnih pojedinaca iz HDZ BiH koji ne žele fer i korektne izbore.


Osnovni cilj ovakvog političkog procesa nije pravičnost Suda u Čapljini i Centralna izborne komisije BiH. Osnovni cilj je relativizacija slučaja zbog izbornih malverzacija u Stocu 2016. kako bi se javnosti predočio kliše “svi su isti”.

Socijaldemokratska partija BiH Stolac, uvijek će se zalagati za demokratiju, fer i korektne izbore, te poštivanje Izbornog zakona. Moralna relativizacija se ne može desiti, bar ne sa naše strane. Stoga, pružamo punu podršku svom bivšem predsjedniku Demiru Mahmutćehajiću, kao i Ahmetu Ljuboviću, Salmiru Kaplanu i drugim osobama koje su kažnjene na materijalno ili na druge načine.

Nadamo se da će Socijaldemokratska partija BiH, manje prepuštati slučaju svoje lokalne ogranke poput Općinske organizacije Stolac i da će sistemski djelovati na podršci oštećenim u izbornim malverzacijama. SDP Stolac poziva sve aktere u javnom životu Bosne i Hercegovine na uočavanje žrtvovanja demokratije političkim presudama, a shodno tome i na promjenu načina djelovanja – masovnijim izlaskom na izbore i poštivanju procedura.


Stop manipluacijama izbornom voljom građana!", poručili su iz OO SDP BiH Stolac.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo