10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

12.01.2020 / 16:37 BiH - Sarajevo

Ramić: Presuđeni genocid pravni je osnov osporavanja RS-a

Ramić: Presuđeni genocid pravni je osnov osporavanja RS-a
Foto: FENA
Presuđeni genocid u Srebrenici pravni je osnov osporavanja Republike Srpske, osnovna je teza, ujedno naslov izlaganja Emira Ramića, direktora Instituta za istraživanje genocida, Kanada, ...

... koje je on održao danas na akademskoj besjedi u Sarajevu u organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Ramić je konstatirao da je presuda za genocid počinjen u Srebrenici dovoljan pravni osnov za ukidanje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

- Pravosnažnom presudom od 26. februara 2007. godine, Internacionalni sud pravde u Hagu je sudskom formulacijom da su vojska i policija Republike Srpske osmislile i izvršile genocid u Srebrenici, otvorio legitimnu i legalnu mogućnost potpunog  pravnog osporavanja entiteta RS. Antibosanska koalicija u BiH i u svijetu, putem anticivilizacijske revizije historijske, sudske i naučne istine o genocidu u Srebrenici, nastoji nametnuti priču da je entitet RS trajna državna kategorija.

A svaki međunarodni ugovor podliježe osporavanju i poništenju ako postoje pravni razlozi za to. Oni su sadržani u Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora od 1969., koja kodificira postojeće običajno međunarodno pravo koje se odnosi na međunarodne ugovore i po kojoj sudi najveći sud na našoj planeti, Internacionalni sud pravde u Hagu - ističe Ramić.

Dalje je obrazložio da je ništavan svaki ugovor koji je u trenutku sklapanja suprotan imperativnoj normi općeg međunarodnog prava, kakva je norma ius coens sadržana u članu 53. Bečke konvencije, a koja na prvom mjestu ima zabranu genocida.

Ramić, čije je ime neodvojivo povezano s lobiranjem Instituta u Kanadi na čijem je čelu da Kanada ustanovi zakon o krivičnoj odgovornosti negatorima počinjenog genocida, današnju besjedu je završio analizom kanadskog iskustva u procesu organiziranog i institucionalnog lobiranja za istinu, pravdu i kulturu sjećanja.

Izjavio je da će se do kraja života boriti za te vrijednosti.

Koordinator i moderator na ovoj akademskoj besjedi Suad Kurtćehajić naglasio je da nije sporno samo to što Republika Srpska obilježava 9. januar kao svoj dan. On smatra da je Republika Srpska osporiva i u njenom nazivu i samom postojanju.

- U nazivu jer se ne može entitet u kojem su ravnopravni Srbi, Bošnjaci i Hrvati, zvati isključivo po jednom narodu. Pravna adresa za to je Sud za ljudska prava u Starzburu, gdje je dovoljno da tužbeni zahtjev upute jedan Bošnjak i jedan Hrvat, koji žive u RS-u, kao i da se slijedom već postojeće četiri presude tog suda, donese i peta protiv naziva 'srpska'. Međutim, zbog činjenice da je vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba presuđeno, uključujući i presude Krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju političkom lideru Radovanu Karadžiću i vojnom lideru Ratku Mladiću za djela koja uključuju i genocid, te da je najveći sud na našoj planeti, Internacionalni sud pravde u Hagu kojeg su stvorile UN, u presudi od 2007. godine zaključio da su vojska i policija RS-a počinile genocid u i oko Srebrenice, tvorevina RS bi morala biti ukinuta - Kurtćehajićeve su riječi.

Ne mogu počinioci biti kažnjeni, a njihovo djelo, Republike Srpska, u ime kojeg su počinili zločine, uključujući i genocid, ostati netaknuto, zaključuje on.           

- Adresa je Internacionalni sud pravde u Hagu, a za traženje savjetodavnog mišljenja u vezi s tim, što predstavlja drugu funkciju tog suda, trebaju se obratiti organi UN-a koji je i stvorio taj sud te imaju obavezu da provedu njegove odluke. Institut za genocid akademika Emira Ramića upravo radi u tom pravcu - naglašava Kurtćehajić, što je tokom današnjeg učešća u akademskoj besjedi potvrdio i sam Ramić.

Tokom ovog događaja, Ramiću je uručen certifikat o članstvu u Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo