08.01.2020 / 15:23 Svijet - Redovni zakazani let

Ukrajinska aviokompanija nije primila upozorenje za svoj avion u Teheranu

Ukrajinska aviokompanija nije primila upozorenje za svoj avion u Teheranu
Foto: AFP / Vijesti.ba
Ukrajinski najveći avioprevoznik  Ukraine International Airlines (UIA), nije primio nikakvo upozorenje po pitanju sigurnosti svog aviona u iranskoj prijestonici Teheranu, gdje se njegov Boeing 737 srušio u srijedu.

- Avion je bio u dobrom operativnom stanju, To je bio redovni, zakazani let, i do kasno sinoć nije  bilo nikakvih upozorenja koja bi ukazala na potrebu da limitiramo letove tu. Mi možemo uvesti ograničenja sebi, isto može učiniti državna avijacijska služba zemlje u kojoj je sjedište aviokompanije, i naravno da je bilo i najmanjeg upozorenja na bilo kakvu prijetnju, mi bismo suspendovali letove u toj zemlji – izjavio je predsjednik UIA Jevhen Dihine na konferenciji za novinare na međunarodnom aerodromu Boryspil u srijedu.

On je, istovremeno, odbio komentirati verziju pada aviona, naglašavajući kako je neophodno upoznati se sa zvaničnim rezultatima istrage uzroka te tragedije.  

- Kompanija nema pravo da iznosi vlastitu verziju dešavanja. Sada je uspostavljena specijalna komisija, koja će izvući izvjesne zaključke koji bi se mogli predstaviti kao verzije dešavanja – dodao je plredsjednik  UIA, javila je ukrajinska novinska agencija UNIAN.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo