7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

08.01.2020 / 13:23 Svijet - Sigurnosni razlozi

Svjetske aviokompanije obustavile letove iznad Irana i Iraka

Svjetske aviokompanije obustavile letove iznad Irana i Iraka
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Američka Savezna uprava za civilnu avijaciju (FAA) zabranila je u utorak navečer američkim civilnim avionima da lete u zračnom prostoru Iraka, Irana i Zaljeva, nekoliko sati nakon napada na vojne baze u Iraku u kojima su stacionirani američki vojnici, prenose Vijesti.ba.

"Savezna uprava za civilnu avijaciju poslala je obavijest sudionicima zračnog prometa (NOTAM), u kojoj potanko navodi ograničenja za letenje koja operatorima američkih civilnih aviona zabranjuju let u zračnom prostoru Iraka, Irana i iznad voda Perzijskog i Omanskog zaljeva", saopćila je FAA, prenosi Hina.

Ta ograničenja za letenje dolaze nakon iranskog raketiranja vojnih baza Ain al-Assad i Erbil u Iraku koje koristi američka vojska.

Iranski napad je odgovor na američku akciju u kojoj je prošle sedmice u Bagdadu ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Qatar Airways nastavlja s letovima

Letove nad Irakom i Iranom obustavio je i francuski prevoznik Air France, a njemačka Lufthansa suspendovala je do daljnjeg sve dnevne letove između Frankfurta i Teherana, dok je otkazala i let za irački Erbil u subotu.

Australijski Qantas saopštio je da će promijeniti rutu na letu iz Pertha ka Londonu, a Malaysia Airlines i Singapore Airlines su također saopštili da će njihovi avioni zbog novonastale situacije do daljnjeg zaobilaziti zračni prostor Irana.

Direktorat za civilno zrakoplovstvo Indije savjetovao je indijskim avioprevoznicima da izbjegavaju zračni prostor Iraka i Irana, kao i nebo iznad Zaljeva.

Qatar Airways je, međutim, saopštio da neće suspendovati letove ka Iraku.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo