06.01.2020 / 16:52 Svijet - Nakon rezolucije

Bagdad ograničio kretanje stranim vojnicima

Bagdad ograničio kretanje stranim vojnicima
Ilustracija / Vijesti.ba
Irak je ograničio kretanje međunarodnih snaga u sklopu priprema mehanizma za povlačenje strane vojske iz te zemlje, javili su danas lokalni mediji, pozivajući se na saopštenje iz kancelarije komandanta iračke vojske Abdula Karima Kalafa.

"Iračke vlasti pripremile su mehanizam za povlačenje američkih vojnika sa teritorije ove zemlje. Funkcionisanje međunarodne koalicije bit će ograničeno samo na konsultacionu ulogu, isporuku oružja i obuku iračkih snaga", navodi se u saopštenju.

Saopštenje je objavljeno nakon što je u američkom napadu dronom na aerodromu u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Solejmani uz još nekoliko vojnih lidera iračkih milicija.

U saopštenju se ističe da je iračka administracija ograničila postupke međunarodnih snaga na kopnu i vazduhu.

U saopštenju se napominje da su SAD izvršile određene operacije, a da prethodno nisu obavijestile komandu iračkih snaga.

U saopštenju se podsjeća da su SAD izvršile napad u kojem je ubijen general Solejmani koji je bio gost Iraka.

Irački parlament je na svojoj jučerašnjoj, vanrednoj sjednici kao odgovor na napad SAD usvojio rezoluciju kojom obavezuje administraciju da okonča prisustvo strane vojske i da obustavi rad prema bezbjednosnom sporazumu postignutom sa međunarodnom koalicijom za borbu protiv terorizma.

(Vijesti.ba / SRNA)

Izdvajamo