10°C
Mostar 15°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

26.04.2024 / 10:59 Kultura - Sramotno

Devastirana nekropola stećaka Korita kod Breze

Devastirana nekropola stećaka Korita kod Breze
Foto: Facebook

Emir Medanhodžić, Predsjednik Fondacije "Čuvari baštine – Bassania" podijelio je informaciju da je devastirana nekropola stećaka Korita kod Breze.

- Dobio sam informaciju i fotografije od mog prijatelja i suosnivača FB grupe "Stećci" Ermina Panjete sa lokacije nekropole Korita kod Breze. Arapski investitor pravi veliku privatnu kuću na pomenutoj lokaciji i tom prilikom izmjestio je i polomio dio nekropole stećaka kao što možete vidjeti na fotografijama, naveo je Medanhodžić u objavi na Facebooku.

- Ovako uništeni stećci leže već godinama tako da su i kosti poispadale ispod stećaka koje je počinitelj prikrio kamenjem da se ne vide. Molimo nadležnu zaštitnu instituciju Zavičajni muzej Visoko da hitno izađe na teren i preduzme zakonske mjere da se nekropola sanira i počinioci kazne. Ovo je već treći skoro isti slučaj u ovom mjesecu, kao da je zavladala neka epidemija uništavnja stećaka, poručio je on.

Devastirana nekropola stećaka Korita, Breza. "Biče skoro propast svijeta " Dobio sam informaciju i fotografije od mog...

Posted by Emir Medanhodzic on Četvrtak, 25. april 2024.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo