17°C
Mostar 22°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 23°C
Bihać 19°C

06.05.2024 / 20:43 Svijet - New York

Trumpu ponovo novčana kazna, sudija prijeti zatvorom

Trumpu ponovo novčana kazna, sudija prijeti zatvorom
Foto: NBC

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump proglašen je krivim za nepoštovanje suda nakon što je deseti put prekršio zabranu komentarisanja procesa.

Sudija Juan Merchan kaznio je Trumpa novčano sa 1.000 dolara i rekao da će razmotriti zatvorsku kaznu za njega ako nastavi da krši zabranu.

Merchan je kazao da se čini da dosadašnje novčane kazne ne odvraćaju Trumpa od kršenja naloga koji mu zabranjuje davanje javnih komentara o porotnicima, svjedocima i porodicama sudija i tužilaca.

On je naveo da je zatvorska kazna "posljednja opcija" i da će pokušati da je izbjegne po svaku cijenu ali da se se Trumpova "kontinuirana i namjerna kršenja" sudske zabrane svode na "direktan napad na vladavinu zakona".

"Ne želim da nametnem zatvorsku kaznu i dao sam sve od sebe da to izbjegnem. Ali izreći ću je ako bude neophodno", kazao je Merchan.

Zakon New Yorka dopušta novčane kazne do 1.000 dolara ili zatvor do 30 dana za kršenje sudske zabrane komentarisanja procesa.

Merchan je prethodno kaznio Trumpa sa ukupno 9.000 dolara zbog devet objava na društvenim mrežama kojima je prekršio sudsku zabranu.

Suđenje Trumpu u prvom od četiri krivična postupka protiv njega, ušlo je u dvanaesti dan.

Tužioci na Manhattanu kažu da su Trump i njegovi saradnici sudjelovali u ilegalnoj šemi kako bi uticali na predsjedničku kampanju 2016. suzbijanjem negativnih priča.

Proces se zasniva na tajnim isplatama 2016. od 130.000 dolara bivšoj porno Stormy Daniels kako bi prešutila seksualni odnos za koji kaže da je imala s Trumpom 10 godina ranije.

Trump se izjasnio da nije kriv i negira da je sa Daniels imao odnos.

Tužioci su isplatu prikazali kao kriminalni pokušaj da se obmanu glasači u vrijeme kada se Trump suočavao s drugim optužbama za grubo seksualno ponašanje.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo