15°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

28.03.2024 / 12:45 BiH - Saznaju Vijesti.ba

Banke u FBiH davno im zatvorile račune: Osobe s crne liste otvarale račune u RS

Banke u FBiH davno im zatvorile račune: Osobe s crne liste otvarale račune u RS
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
U medijima se proteklih dana pojavljuju informacije kako su banke u Federaciji BiH počele zatvarati račune osobama s američke crne liste, te da oni na ovim bankama neće moći primiti platu.

Informacija je samo djelomično tačna. Naime, kako je iz više banaka potvrđeno za Vijesti.ba, banke u Federaciji BiH već su davno zatvorile račune osobama s američke crne liste. Takav princip je na snazi već duže vrijeme. Konkretno, onog momenta kada osoba završi na američkoj crnoj listi, banka u Federaciji BiH, po uputstvu koje je na snazi, automatski zatvara račun toj osobi.

To je potvrđeno i pismom kojeg je predsjedavajući Predstavničkog doma PBiH Marinko Čavara uputio Vijeću ministara BiH, a kojeg je objavio Raport. Čavara tamo potvrđuje da je danom stavljanja na crnu listu, njegova saradnja sa bankom u FBiH otkazana.

Čavara i ostali su, nakon otkazivanja saradnje banaka iz FBiH, račune otvarali u bankama koje su registrovane u entitetu Republika Srpska.

Iz FBiH na crnoj listi su u zadnje vrijeme završili Asim Sarajlić, Osman Mehmedagić, Dijana Kajmaković, Gordana Tadić, Marinko Čavara, Fadil Novalić…

Upravo je zbog otvaranja računa u RS, a ne zbog banaka u Federaciji BiH, u posjeti našoj zemlji nedavno boravila vršilac dužnosti pomoćnika sekretara za finansiranje terorizma i finansijske zločine Ministarstva trezora SAD-a Anna Morris, te upozorila sve banke da rizikuju sankcije ako posluju s osobama s crne liste.

Ona se sastala sa nizom lidera bankarske i finansijske industrije, kao i sa zvaničnicima na državnom i entitetskom nivou BiH. Morris je naglasila potrebu da banke poznaju svoje klijente s obzirom na rizike – i posljedice – poslovanja sa sankcioniranim pojedincima.

"To znači ako finansijska institucija obavlja transakciju za sankcioniranu osobu ili subjekt u BiH, ta finansijska institucija ili banka izlaže samu sebe riziku sankcija. Nama je bilo veoma važno prenijeti ovu poruku bankarskom sektoru ovdje u zemlji kako bi oni shvatili eventualne posljedice sankcija", rekla je Morris u Sarajevu.

Zvaničnici iz RS, prijavljeni kod poslodavaca u tom entitetu, sada će pokušati platu primati putem uputnice u pošti. Problem imaju oni sa nivoa države, poput već pomenutog Marinka Čavare.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo