16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 14°C

23.03.2024 / 22:49 BiH - Odlazak velikana

Preminuo je Abdulah Sidran

Preminuo je Abdulah Sidran

Danas je preminuo bosanskohercegovački pjesnik i književnik Abdulah Sidran.

 

Sidran je rođen 2. oktobra 1944 u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Sarajevu. Apsolvirao je na Filozofskom fakultetu, na grupi jugoslavenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika.

Bio je urednik lista "Naši Dani", deset godina radio na Radničkom univerzitetu "Đuro Đaković", potom desetak godina kao profesionalni književnik.

Uređivao je omladinske listove i časopise, predavačke tribine. Do aprila 1992. bio je zaposlen na RTV Sarajevo, kao "vodeći dramaturg". U književnosti se pojavio šezdesetih godina, sa nizom pjesama i djelima iz proze, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju "šezdesetosmaškom".

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je književnim i društvenim priznanjima Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika BiH, Godišnja nagrada Izdavačkog preduzeća "Svjetlost", Zmajeva nagrada.

U ratu je objavljena, knjiga njegove poezije "Sarajevski tabut" koja je nagrađena priznanjem, "Nagradom slobode", PEN-centra Francuske.

Izbori iz njegove poezije, u prijevodu na njemački, francuski, italijanski, objavljeni u Austriji, Francuskoj, Italiji. Za italijansko, dvojezično, izdanje, dobio nagradu ”Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo”.

U bosanskohercegovačkoj filmografije je ostavio neizbrisiv trag kao scenarista filmova ”Sjećaš li se Dolly Bell?” i ”Otac na službenom putu”, reditelja Emira Kusturice. I kao scenarista filma ”Kuduz” Ademira Kenovića.

Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti BiH i majstorski kandidat u šahu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo