20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 20°C

12.12.2023 / 22:33 Svijet - Teheran

Iranski ministar poručio: Izrael i SAD nikada neće pobijediti Hamas

Iranski ministar poručio: Izrael i SAD nikada neće pobijediti Hamas
Foto: Irna
Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian izjavio je u utorak da Izrael i Sjedinjene Države nikada neće moći zbrisati Hamas i da Izrael može osigurati oslobađanje talaca koji se drže u Gazi samo političkim rješenjem sukoba.

U govoru u Ujedinjenim nacijama u Ženevi u kome je palestinsku grupu opisao kao pokret za slobodu, Amirabdollahian je rekao:

- Izrael i Sjedinjene Države nikada neće moći eliminirati Hamas.

Dodao je da Izrael, koji je obećao da će izbrisati Hamas koji uživa podršku Teherana, može postići povratak talaca koje je Hamas oteo tokom smrtonosnog divljanja 7. oktobra samo političkim rješenjem.

Amirabdollahian je govorio na sastanku skupa s kolegama iz drugih bliskoistočnih zemalja.

- Svi ministri se slažu da udari zločinačkog izraelskog režima i genocid koji on čini moraju odmah prestati - rekao je Amirabdollahian nakon sastanka.

- Granični prelaz Rafah mora biti otvoren, humanitarna pomoć mora stići u svaki dio Gaze i prisilno raseljavanje stanovništva Gaze mora prestati - dodao je on, misleći na prelaz u Egipat koji se koristi za dovođenje humanitarne pomoći u enklavu.

Izrael je izvršio napad na Gazu kao odgovor na prekogranični napad Hamasovih boraca u kojem su 7. oktobra ubili 1.200 ljudi i uzeli 240 talaca na jugu Izraela. Više od stotinu talaca oslobođeno je tokom kratkotrajnog primirja prošlog mjeseca.

U izraelskom napadu na Gazu kako bi iskorijenio Hamas ubijeno je najmanje 18.205 Palestinaca i ranjeno skoro 50.000 od 7. oktobra, podaci su ministarstva zdravstva Gaze.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, apelovao je prošlog mjeseca na muslimanske države koje imaju političke veze s Izraelom da ih barem prekinu na "ograničeno vrijeme". Ranije je pozivao na islamski embargo na naftu i hranu Izraelu, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo