14°C
Mostar 23°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

28.04.2024 / 16:10 Zanimljivosti - Najprometniji na svijetu

Dubai će premjestiti aeodrom, projekat vrijedan 35 milijardi dolara

Dubai će premjestiti aeodrom, projekat vrijedan 35 milijardi dolara
Foto. CNN

Međunarodni aerodrom Dubai, najprometniji na svijetu za međunarodna putovanja, premjestit će svoje operacije na drugi, prostrani aerodrom u južnoj pustinji "u narednih 10 godina".

Riječ je o projektu vrijednom skoro 35 milijardi dolara, rekao je u nedjelju vladar Dubai, prenosi agencija AP.

Najava šeika Mohammeda bin Rashida Al Maktouma označava najnovije poglavlje u oporavku dugolinijskog avioprijevoznika Emirates nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila međunarodna putovanja.

Već godinama postoje planovi da se operacije aerodroma poznatog kao DXB premjeste na međunarodni aerodrom Al Maktoum u Dubai World Centralu, što je također bilo odgođeno zbog posljedica ekonomske krize 2009. godine.

-Mi gradimo novi projekt za buduće generacije, osiguravajući kontinuiran i stabilan razvoj za našu djecu i njihovu djecu - rekao je šeik Mohammed Al Maktoum u online izjavi.

-Dubai će biti svjetski aerodrom, njegova luka, njegovo urbano središte i njegov novi globalni centar - dodao je.

Šeikova najava je uključivala kompjuterski prikazane slike zakrivljenog, bijelog terminala koji podsjeća na tradicionalne beduinske šatore Arapskog poluotoka. Aerodrom će imati pet paralelnih pista i 400 kapija za avione, navodi se u najavi.

Finansijsko stanje avioprevoznika Emirates poslužilo je kao barometar za avioindustriju širom svijeta i šire ekonomsko zdravlje ovog grada-države. Dubai i avioprevoznik brzo su se oporavili od pandemije napredujući s turizmom, iako su neke zemlje sporije izlazile iz pandemije.

Broj putnika koji lete putem DXB-a prošle je godine narastao premašivši ukupan broj za 2019. s 86,9 miliona putnika. Njegov godišnji promet u 2019. bio je 86,3 miliona putnika. Aerodrom je imao 89,1 miliona putnika u 2018. godini, što je bila najprometnija godina prije pandemije, dok je 2022. godine kroz nju prošlo 66 miliona putnika.

Ranije u februaru Dubai je objavio svoje najbolje turističke brojke dosad, rekavši da je u 2023. ugostio 17,15 miliona međunarodnih posjetilaca. Prosječna popunjenost hotela iznosila je oko 77 posto.

Ali kako je taj broj putnika naglo rastao, ponovo je došlo do novog pritiska na kapacitet DXB-a, koji je sa svih strana i dalje ograničen stambenim četvrtima i dvjema glavnim autocestama.

Međunarodni aerodrom Al Maktum, oko 45 kilometara udaljen od DXB-a, otvoren je 2010. godine s jednim terminalom. Služio je kao parking za Emiratesove dvospratnice Airbus A380 i druge avione tokom pandemije i od tada se polako vratio u život teretnim i privatnim letovima. Također je domaćin dvogodišnjeg Dubai Air Show i ima ogromnu, praznu pustinju u kojoj se može proširiti.

U najavi šeika Mohameda istaknuti su planovi Dubaija da se proširi dalje na jug. Njegova obližnja lokacija Expo 2020 već nudi kuće za kupce.

-Dok budemo gradili cijeli grad oko aerodroma na jugu Dubaija, uslijedit će potražnja za smještajem za milion ljudi - rekao je vladar Dubaija.

-Ugostit će vodeće svjetske kompanije u sektoru logistike i zračnog transporta - dodao je.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo