8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

25.03.2021 / 12:28 KORONAVIRUS - Britanski ambasador

Field: Vakcine spašavaju živote, niko nije siguran dok svi nisu sigurni

Field: Vakcine spašavaju živote, niko nije siguran dok svi nisu sigurni
Foto: FENA
Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Matthew Field kazao je danas da je uspostavljeni COVAX mehanizam, iz kojeg su danas stigle prve isporuke vakcina protiv koronavirusa u BiH, osigurao niske cijene vakcina za sve.

Ujedinjeno Kraljevstvo je, kaže, osiguralo 1,3 milijarde funti pomoći za što skoriji završetak pandemije od toga je 548 miliona funti za COVAX.

- No ovo je zaista globalni poduhvat s velikim brojim onih koji u njemu učestvuju i doprinose mu. Vakcine spašavaju živote i smanjuju broj hospitaliziranih osoba. Istraživanja pokazuju da su Pfizer i AstraZeneca visokoučinkovite i sigurne - kazao je Field.

Naglasio je da je pred svima dug put te da je potrebno proizvesti još vakcina, ali svi su svjesni da niko nije siguran dok svi ne budu sigurni.

Prva količina vakcina za Bosnu i Hercegovinu iz COVAX mehanizma dopremljena je danas na Sarajevska aerodrom. Riječ je o 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, a kako je najavljeno iz COVAX mehanizma, u večernjim satima trebalo bi biti dopremljeno i 26.400 doza "AstraZeneca" vakcina.

Vakcine koje su stigle u BiH, bit će proslijeđene Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko diskitktu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo