16°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

11.08.2023 / 09:53 KORONAVIRUS - Varijanta Eris

Covid se širi u novom soju, promijenila su se tri ključna simptoma

Covid se širi u novom soju, promijenila su se tri ključna simptoma
Ilustracija

U Britaniji je zabilježen porast broja zaraženih covidom posljednjih sedmica, a procijenjeno je da je više od 800.000 ljudi zaraženo novim sojem.

Jedan od sedam slučajeva širom zemlje sada je pripisan novoj varijanti Eris, a broj zaraženih nastavlja rasti u svim starosnim grupama.

Eris, koji je podvarijanta omikrona okrivljena za nagli porast broja zaraženih, u Veliku Britaniju stigao je početkom maja i Svjetska zdravstvena organizacija dodala ga je na svoj popis kao EG.5.1. Zasad se ne smatra razlogom za zabrinutost, prenosi Nova.rs.

“Primijetili smo mali porast stopa prijema u bolnicu u većini starosnih grupa, osobito među starijim osobama. Ukupne razine prijema su i dalje izuzetno niske i trenutno ne vidimo slično povećanje broja prijema na intenzivnju njegu. Nastavit ćemo pažljivo pratiti”, rekla je šefica Odjela za imunizaciju u Agenciji za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva Mary Ramsay.

Niz je simptoma za koje liječnici kažu da treba obratiti pažnju na njih kod ovog soja virusa. Uglavnom su slični već poznatim simptomima omikrona – bol u grlu, curenje nosa, začepljen nos, kihanje, kašalj, glavobolja, promuklost, bolovi u mišićima i promjene u osjetilu mirisa. Međutim, nedostatak daha, gubitak osjeta mirisa i groznica nisu više među glavnim simptomima.

Profesorica Christina Pagel, vjeruje da postoji opasnost od novih sojeva zbog slabljenja imuniteta i lošeg vremena. U razgovoru za The Independent, ona je izjavila da misli da u Velikoj Britaniji „definitivno kreće još jedan val“.

„Vlažno vrijeme tijekom posljednjih nekoliko tjedana vjerojatno ne pomaže ni time što zadržava ljude unutra. Vjerojatno će Eris biti dominantan do rujna, kada se djeca vraćaju u školu, a odrasli na posao ili na fakultete i počnemo provoditi mnogo više vremena unutra.“

„Ukupni broj infekcija je i dalje nizak, ali ovo je poziv za buđenje koji naglašava da ne možemo biti mirni kada je u pitanju covid. Moramo paziti na pojavu novih varijanti i biti na oprezu dok se pripremamo za neizbježan porast broja infekcija tijekom jeseni/zime“, rekao je virolog Lawrence Jang za MailOnline.

Simptomi Erisa

Upaljeno grlo
Curenje iz nosa
Začepljen nos
Kihanje
Suhi kašalj
Glavobolja
Vlažni kašalj
Promuklost
Bolovi u mišićima
Promjene u osjetu mirisa


(Vijesti.ba)

Izdvajamo