Iako mnogima priprema može djelovati kao izazov, britanska kulinarska legenda Mary Berry otkrila je jednostavan recept koji će svima olakšati posao.
Svoj recept podijelila je s BBC-jem, uz napomenu da se tijesto može i zamrznuti do mjesec dana ili ostaviti da se diže u frižideru do osam sati.
Za pripremu tijesta potrebno je: 250g bijelog brašna za hljeb, jedna kašičica suhog kvasca, jedan mali čen bijelog luka (zgnječen), pola kašičice soli, jedna kašika maslinovog ulja i 150ml mlake vode.
Sastojke treba sjediniti u posudi, formirati mekano tijesto, a zatim ga mijesiti desetak minuta dok ne postane glatko. Nakon toga se tijesto ostavi u nauljenu posudu, pokrije prozirnom folijom i ostavi na toplom mjestu da se udvostruči.
Za preljev Mary koristi kombinaciju karameliziranog luka i lagano slatkastih dodataka. Na srednjoj vatri dinstaju se dvije tanko sjeckane glavice luka u maslinovom ulju, a zatim se dodaju smeđi šećer i balzamiko sirće.
Sve se kratko zapeče dok luk ne poprimi zlatnu boju. Pored toga, koristi se i passata, par kriški pršuta, kremasti kozji sir i svježi listovi bosiljka.
Pećnicu je potrebno zagrijati na 240°C (ili 220°C s ventilatorom), a tijesto se, nakon što se ponovo kratko premijesi, razvlači prstima u oblik pizze sa blago podignutim rubovima.
Tijesto se stavlja na papir za pečenje, premazuje passatom, posipa pripremljenim lukom, pršutom i kozjim sirom. Peče se 12 do 15 minuta, dok ne porumeni.
Gotova pizza se poslužuje s nekoliko listova svježeg bosiljka, dodatno se prelije s malo maslinovog ulja i servira uz salatu.
Recept Mary Berry savršen je izbor za posebnu večeru koja će zadovoljiti sve ukuse i unijeti mirise Italije u vaš dom.
(Vijesti.ba)