Tart od jagoda je lagana i osvježavajuća poslastica koja spaja prhku podlogu, kremastu sredinu i sočne jagode – idealan izbor za proljetne i ljetne dane!
Sastojci
Za podlogu:
- 250 g brašna
- 125 g hladnog maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 1 žumance
- 1-2 kašikice hladne vode

Za kremu:
- 250 ml mleka
- 2 žumanca
- 50 g šećera
- 1 kašikica gustina (ili brašna)
- 1 kašikica vanilin šećera
Za dekoraciju:
- 300–400 g svježih jagoda
- Po želji: želatin za prelivanje

Jednostavna pripremaPriprema tijesta: Pomiješajte brašno, šećer u prahu i hladan maslac dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte žumance i hladnu vodu, pa umijesite glatko tijesto. Umotajte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon toga, razvaljajte tijesto i stavite u kalup za tart, izbockajte viljuškom i pecite 15 minuta na 180°C dok ne postane zlatno smeđe.
Priprema kreme: U šerpi zagrijte mlijeko sa vanilin šećerom. Umutite žumanca, šećer i gustin, pa polako ulijte u toplo mlijeko uz stalno miješanje. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ohladite.
Sklapanje tarta: Na ohlađenu podlogu rasporedite ohlađeni krem, a potom ukrasite svježim jagodama. Po želji, prelijte tart želatinom kako bi ostao svjež i sjajan.
Ostavite tart da se ohladi prije služenja, pa uživajte u savršenom proljetnom desertu!
(Vijesti.ba)