U vodstvu osječkog Crvenog križa, koje upravlja Bankom hrane, podsjećaju kako je polazišna tačka za osnivanje takvih banaka u Hrvatskoj bila studija Ministarstva poljoprivrede iz 2019. godine, koja je definisala izvedivost projekta i prepreke u sistemu doniranja.
Sistem doniranja hrane bio je nerazvijen
Direktorica osječkog Crvenog križa Martina Hećimović ističe kako je sistem doniranja hrane tada bio dosta nerazvijen, a saradnja između donatora i posrednika najviše je ovisila o njihovu ličnom angažmanu.
Donatori su kao prepreke naveli troškove, nedostatak infrastrukture, posebno prijevozničke, i nemogućnost identificiranja posrednika u lancu doniranja hrane.
U Hrvatskoj su 2019. bila registrovana 104 posrednika, pa donatori često nisu znali kome se obratiti i koje su potrebe posrednika u lancu. Također su ukazali na neinformisanost o poreznim olakšicama u sistemu doniranja hrane.
Iz perspektive posrednika među najvećim zaprekama bila je skladišna infrastruktura, jer je prosječna veličina skladišnih prostora u Osječko-baranjskoj županiji 2019. bila samo 66 četvornih metara, što je premalo za veće količine donacija.
Također, problem je bio nedostatak radnika, jer se većina posrednika oslanja na mali broj zaposlenih i veliki broj volontera, a svi su u studiji upozorili da model trajnog finansiranja i održivosti posredništva u lancu doniranja hrane ne postoji.
Uspostava banaka hrane, kao ustanova koje će se baviti prikupljanjem donacija isključivo od pravnih osoba, predviđena je upravo u urbanim centrima, gdje već postoji najveća koncentracija donirane hrane.
Ukupno ih u Hrvatskoj sada ima devet, a Banka hrane Osječko-baranjske županije, sa sjedištem u Osijeku, počela je s radom 19. marta prošle godine.
Osječki Crveni križ kupio je parcelu od 5000 četvornih metara i nekretninu, te nabavio potrebnu opremu, u što je 2022. godine uložio 340.000 eura vlastitih sredstava. Osim toga, projekt je sufinansiran sa skoro 200.000 eura iz EU fondova.
Hećimović kaže kako je uloga Banke hrane koordiniranje aktivnosti posrednika u lancu doniranja i raspoređivanje donacija hrane od pravnih osoba posrednicima, kojih u Osječko-baranjskoj županiji ima ukupno 18.
Među njima su Caritas Đakovačko-osječke nadibiskupije, kršćanska humanitarna udruga "Put milosti", humanitarne udruge "Rijeka ljubavi", "Auxilium" i "Dar dobrote", te pet gradskih i jedno općinsko društvo Crvenog križa.
Uz umrežavanje s posrednicima trebalo je uložiti dodatne napore u komunikaciju s donatorima, uspostaviti saradnju s OPG-ima i osječkom Tržnicom. Ministarstvo poljoprivrede pomoglo je donatore upoznati s koristima od zbrinjavanja viškova hrane i s financijskom koristi od poreznih olakšica.
Iznos donirane hrane povećan za 2300 posto
To je značajno unaprijedilo sistem doniranja hrane. U 2023. godini, kada još nije funkcionisala Banka hrane, osječki Crveni križ je od pravnih osoba prikupio 1,65 tona hrane, a prikupljene donacije od pravnih osoba u prvoj godini djelovanja Banke hrane iznose nešto manje od 40 tona.
"To je za nas veliki pokazatelj, jer smo već u prvoj godini djelovanja iznos donirane hrane povećali za 2300 posto, a preko Banke hrane u protekloj je godini dostavljena pomoć za 5000 osoba", rekla je Hećimović.
S obzirom da se Banka hrane Osječko-baranjske županije trenutno finansira isključivo sredstvima osječkog Crvenog križa. što dugoročno nije održivo, humanitarna organizacije prijavila se na dva projekta s kojima će moći finansirati dio aktivnosti.
To je prekogranični projekt "Interreg-Hrvatska-Srbija", koji je prijavljen u saradnji s partnerima iz Hrvatske i Vojvodine. Drugi je projekt "Društvo jednakih mogućnosti", kroz Fond evropske pomoći za najpotrebnije.
Riječ je o trogodišnjem projektu, vrijednom 7,5 miliona eura, za koji se nadamo odobrenju, kako bismo pogurali cijeli sistem doniranja hrane, napominje direktorica Hećimović, prenosi Hina.
(Vijesti.ba)