20.04.2025 / 10:32 Zanimljivosti - Nakon večere
Uskrsni desert: Čokoladni mousse s jagodama
Foto: Unsplash
Ovaj lagani, kremasti čokoladni mousse savršen je desert za uskrsnu večeru, kombinirajući bogatstvo čokolade s osvježavajućim okusom jagoda.
Pripremite ga unaprijed i uživajte u ukusnom završetku uskrsne večere.
Sastojci
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
- 50 g šećera
- 1 kašika vanilije
- 200 g jagoda (ili po želji, možete dodati i maline ili drugo voće)
- 2 kašike meda (opcionalno)
- Naribana čokolada ili čokoladne mrvice za dekoraciju

Priprema
- Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici, povremeno miješajući, dok ne postane potpuno glatka. Ostavite da se malo ohladi.
- U velikoj posudi, umutite bjelanjke sa šećerom dok ne postanu čvrsti i formiraju vrhove.
- U drugoj posudi, umutite žumanjke s vanilijom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
- Polako dodajte umućene bjelanjke u čokoladnu smjesu, nježno miješajući kuhačom, pazeći da ne izgubite zrak iz smjese.
- U drugoj posudi, umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto, pa ga pažljivo umiješajte u mousse.
- Operite jagode, narežite ih na kriškei, po želji, pomiješajte s medom za dodatnu slatkoću.
- Podijelite mousse u čaše ili zdjelice, a na vrh stavite nekoliko komadića jagoda. Ostavite da odstoji u frižideru barem sat vremena.
- Prije posluživanja, pospite mousse naribanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama za dodatni okus.
Možete ga poslužiti s dodatkom šlaga, čokoladnih kuglica ili čak jestivih cvjetova za elegantan izgled. Ovaj desert je jednostavan, ukusan i idealan za proslavu Uskrsa, a ujedno i lijep završetak večere.
(Vijesti.ba)