20.04.2025 / 10:32 Zanimljivosti - Nakon večere

Uskrsni desert: Čokoladni mousse s jagodama

Uskrsni desert: Čokoladni mousse s jagodama
Foto: Unsplash
Ovaj lagani, kremasti čokoladni mousse savršen je desert za uskrsnu večeru, kombinirajući bogatstvo čokolade s osvježavajućim okusom jagoda.

Pripremite ga unaprijed i uživajte u ukusnom završetku uskrsne večere.

Sastojci

  • 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 2 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
  • 50 g šećera
  • 1 kašika vanilije
  • 200 g jagoda (ili po želji, možete dodati i maline ili drugo voće)
  • 2 kašike meda (opcionalno)
  • Naribana čokolada ili čokoladne mrvice za dekoraciju

Priprema

  • Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici, povremeno miješajući, dok ne postane potpuno glatka. Ostavite da se malo ohladi.
  • U velikoj posudi, umutite bjelanjke sa šećerom dok ne postanu čvrsti i formiraju vrhove.
  • U drugoj posudi, umutite žumanjke s vanilijom dok ne postanu svijetli i pjenasti. Dodajte otopljenu čokoladu i dobro promiješajte.
  • Polako dodajte umućene bjelanjke u čokoladnu smjesu, nježno miješajući kuhačom, pazeći da ne izgubite zrak iz smjese.
  • U drugoj posudi, umutite slatko vrhnje dok ne postane čvrsto, pa ga pažljivo umiješajte u mousse.
  • Operite jagode, narežite ih na kriškei, po želji, pomiješajte s medom za dodatnu slatkoću.
  • Podijelite mousse u čaše ili zdjelice, a na vrh stavite nekoliko komadića jagoda. Ostavite da odstoji u frižideru barem sat vremena.
  • Prije posluživanja, pospite mousse naribanom čokoladom ili čokoladnim mrvicama za dodatni okus.

Možete ga poslužiti s dodatkom šlaga, čokoladnih kuglica ili čak jestivih cvjetova za elegantan izgled. Ovaj desert je jednostavan, ukusan i idealan za proslavu Uskrsa, a ujedno i lijep završetak večere.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo