02.03.2025 / 17:00 Zanimljivosti - Nezaobilazno jelo

Najlakši recept za tradicionalni iftar

Najlakši recept za tradicionalni iftar
Foto: Ilustracija
Jedno od svakako nezaobilaznih tradicionalnih jela u bosanskoj kuhinji je hadžijski ćevap, za koji se u narodu veli da se priprema za "hadžijski iftar".

Počastite danas sebe i svoje najbliže hadžijskim iftarom - u nastavku teksta vam donosimo recept.

Potrebno za pet porcija:

500gr telećeg ili junećeg mesa
2 veća krompira
200gr graška
2 mrkve
1 veća glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka (a i ne mora)
2 svježe paprike
5 lista pek papira, ako nije gotov izrezan, režite ga na dijelove porcije otprilike 40-ak cm
kašikica curriya, pola kašikice cimeta ,vegeta, so, 2 supene kašike paradajz pirea, mala kašikica crvene paprike...

Priprema

Sve gornje sastojke sastaviti u tavu s malo ulja, dinstati, dodati začine, prekriti vodom i pustiti da se napola skuha.

Puniti pek papir poluskuhanom smjesom, motajući kao bošču, kao bombon zatim vezati koncem, pazeći da se ne otvori ili procuri.

Gotove bošče redati u tepsiju u kojoj je dopola vode, na taj način ce se ćevap dokuhavati/peći još pola sata.

Servis je na ravnom tanjiru u pek papiru.

Prijatno!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo