10.02.2025 / 17:03 Zanimljivosti - Savršena kombinacija

Ne znate šta za večeru? Ova grčka maslenica je sve što vam treba!

Ne znate šta za večeru? Ova grčka maslenica je sve što vam treba!
Foto: Instagram
Za početak sedmice, savršen je trenutak da uživate u mirisnoj i sočnoj maslenici s piletinom i gljivama.

Kombinacija hrskavog tijesta, aromatične piletine i kremastog sosa od gljiva donosi dašak mediteranskog ugođaja i grčke kuhinje na vaš stol. Ovo jelo je jednostavno za pripremiti, a može biti i ukusan obrok za cijelu porodicu. Idealno za vikend, ali i za početak radne sedmice kad poželite uživati u nečemu posebnom.

Sastojci koji su vam potrebni:

Za tijesto:

  • 600 g brašna
  • 1 jaje
  • Maslinovo ulje
  • Pola kesice kvasca
  • Šećer, so, topla voda

Za sos od gljiva:

  • 250 g gljiva
  • 150 ml vrhnja za kuhanje
  • Luk, vegeta, so, biber

Za nadjev:

  • 500 g pilećih prsa
  • 100-150 g rendanog žutog sira

Priprema:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, jaje, maslinovo ulje, šećer, so i toplu vodu. Zamijesite tijesto i ostavite ga da odstoji najmanje 2 sata, povremeno ga premiješajte kako bi se dobro podiglo.

2. Piletinu narežite na tanke trake i ispržite na tavi dok ne postane sočna i zlatna. Posolite i pobiberite (po izboru).

3. Razvaljajte tijesto u krugove i na sredinu stavite pileća prsa te malo rendanog sira. Preklopite tijesto i pritisnite krajeve kako bi se tokom pečenja dobro spojili.

4. Stavite maslenice na papir za pečenje i stavite ih u prethodno zagrijanu rernu na 200°C. Pecite 20 do 25 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.

5. Dok se maslenice peku, na tavi pržite luk s nasjeckanim gljivama, dodajte vrhnje za kuhanje, začinite po ukusu i kuhajte nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.

6. Izvadite maslenice iz rerne, prelijte ih kremastim sosom od gljiva i poslužite dok su još tople.

Maslenica s piletinom i gljivama savršeno je jelo za početak sedmice, koje će vas na trenutak odvesti na sunčane obale Grčke i ispuniti vaš dom mirisima mediteranske kuhinje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo