09.02.2025 / 11:57 Zanimljivosti - Recept dana

Ova španska poslastica je osvojila svijet, pripremite je sami

Ova španska poslastica je osvojila svijet, pripremite je sami
Foto: Shutterstock
Čurosi su tradicionalna španska poslastica, prženi testasti zalogaji koji se obično posipaju šećerom i cimetom te služe uz čokoladni sos.

Iako potiču iz Španije i Portugala, danas su popularni širom svijeta, a posebno na festivalima i uličnim štandovima.

Za čokoladni sos:

50 g čokolade
25 g šećera
½ šolje mleka
1 kašičica kukuruznog skroba
2 kašičice vode

Za čurose:

Malo manje od 1 šolje (220 ml) vode
3 kašike (70 g) šećera
½ kašičice soli
55 g putera
1 šolja + 2 kašike (160 g) brašna
2 jajeta

Priprema:

- Za sos, pomiješajte kukuruzni skrob i vodu, pa dodajte mlijeko, šećer i čokoladu. Zagrijavajte uz miješanje dok se čokolada ne otopi i sos zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- U šerpi sa debelim dnom pomiješajte vodu, šećer, so i puter, pa zagrijavajte dok smjesa ne provri. Isključite šporet i dodajte brašno, miješajte dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od ivica šerpe. Miješajte 3-5 minuta dok ne postane glatko.
- Ostavite da se ohladi 5-10 minuta, zatim dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući.
- Prebacite tijesto u poslastičarsku kesu sa zvezdastim nastavkom (prečnik do 10 mm).
- Zagrijte ulje u dubokom tiganju na srednje jakoj vatri i istiskujte tijesto u ulje, sekući ga na željenu dužinu. Pržite dok ne postanu zlatno-smeđi.
- Vadite čurose na papirni ubrus da upijete višak masnoće.
- Poslužite ih tople uz čokoladni sos.

Dodatni savjeti:

- Koristite šerpu sa debelim dnom za kuvanje tijesta.
- Tijesto možete ostaviti u frižideru preko noći za bogatiji ukus.
- Jaja dodajte postepeno da se dobro sjedine.
- Uvjerite se da je ulje dovoljno zagrijano pre nego što počnete sa prženjem.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo