08.02.2025 / 06:44 Zanimljivosti - Ideja za doručak

Tradicionalni turski pide: Recept koji odiše okusima Bliskog istoka

Tradicionalni turski pide: Recept koji odiše okusima Bliskog istoka
Foto: IIustracija
Turski pide je jednostavan, ali izuzetno ukusan obrok koji spaja bogatstvo začina i sočno meso, sve upakirano u savršeno hrskavo tijesto.

Ovaj tradicionalni recept idealan je za porodične obroke ili okupljanja s prijateljima. Uz nekoliko osnovnih sastojaka i brzinu pripreme, turski pide postaje omiljeni obrok za svaku priliku.

Sastojci za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 1 mala kašika šećera
  • so
  • 1 jaje
  • 150 ml ulja
  • 200 ml mlakog mlijeka + voda po potrebi

Sastojci za punjenje:

  • 300-400 g mljevenog mesa
  • luk
  • so, kumin, dimljena paprika, klinčići, bijeli luk, chilli, peršun
  • pelati od paradajza
  • opcionalno sir
  • kečap s karijem

Priprema:

1. Umijesite tijesto i ostavite da odstoji nekoliko sati.
2. Za punjenje, izdinstajte luk i meso, pa dodajte začine i paradajz. Po potrebi, dolijte malo vode.
3. Tijesto podijelite na 4-6 dijelova i oblikujte u ovalne oblike. Napunite mesom, ostavite prazno oko krajeva.
4. Premažite krajeve žumancem pomiješanim s jogurtom, po želji pospite sezamom.
5. Pecite u rerni na 220°C dok krajevi ne porumene, a ako želite, dodajte sir i vratite u rernu na nekoliko minuta.
6. Poslužite s kečapom (s karijem)

Kako Turci često kažu, "samo je pide vrijedan pažnje", jer nijedno drugo jelo ne može pružiti takvu ravnotežu okusa i tekstura. Afiyet olsun! (Dobar tek!)

(Vijesti.ba)

Izdvajamo