Cheesecake je jedna od omiljenih poslastica koju svi obožavaju, a recept za ovaj, nepečeni, garantuje savršen rezultat svaki put.
Sastoji se od tri sloja: čvrste kore, kremastog fila i voćnog preliva koji dodaje svježinu i lijep izgled. Posebnost ovog recepta je u tome što se brzo priprema, a i početnici u kuhinji mogu da ga naprave bez straha od neuspjeha.
Sastojci koji su vam potrebni:
Za koru:
300 g mljevenog keksa (običan, posni, čokoladni ili Oreo)
5 kašika mlijeka
80 g margarina ili putera
Za kremasti bijeli fil:
450 g krem sira
1 kesica krem fiksa
2 vanilin šećera
1 kesica želatina
500 ml slatke pavlake
220 g šećera u prahu
Za voćni fil:
500 g voća po izboru (jagode, maline, višnje, trešnje)
100 ml vode
1 kesica želatina
50 ml vode
4 kašike šećera
Priprema:
Kora: Počnite tako što ćete pomiješati mljeveni keks sa otopljenim margarinom i mlijekom. Dobijenu smjesu utisnite u dno kalupa sa odvojivim obodom (ili silikonskog kalupa) i stavite je u frižider da se stegne, dok pripremate filove.
Voćni fil: Voće (jagode, maline, višnje ili drugo po želji) stavite u šerpu sa 100 ml vode i šećerom. Kuhajte na srednjoj vatri oko 10 minuta dok voće ne omekša.
U drugoj posudi pomiješajte želatin sa 50 ml vode, istopite ga na blagoj vatri, a zatim ga pomiješajte sa skuhanim voćem. Ostavite da se ohladi.
Kremasti fil: Umutite pavlaku sa krem fiksom, a zatim dodajte krem sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin koji ste prethodno otopili u vodi dodajte u smjesu i sve dobro umutite mikserom dok ne dobijete glatku kremu.
Slaganje: Na ohlađenu koru stavite kremasti fil, pa preko njega ravnomjerno rasporedite voćni fil. Ostavite da se hladi u frižideru najmanje 2-3 sata, a najbolje je ostaviti ga preko noći kako bi se dobro stegao.
Zamjene i varijacije:
Kora: Umjesto običnog mljevenog keksa, možete koristiti čokoladni keks, posni keks ili čak popularni Oreo keks za drugačiji ukus.
Voćni fil: Umjesto jagoda, možete koristiti miks crvenog voća, višnje, maline, pa čak i limun za osvježavajući citrusni preliv.
Najbolje je servirati nakon što se ohladi u frižideru, a što duže stoji, to će biti kremastiji i ukusniji.
Ovaj recept je idealan za sve prilike, od rođendanskih proslava do običnih uživanja u porodičnim okupljanjima. Jednostavan, ukusan i uvijek uspješan – pravi izbor za sve ljubitelje slatkiša!
(Vijesti.ba)