Za ovaj recept piletinu treba prvo začiniti solju i biberom, a zatim je kratko pržiti na ugrijanom ulju.
Pržite komade dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane.
Kada piletina porumeni, izvadite je iz tave, a u istoj posudi propržite sitno nasjeckane luk i bijeli luk. Posolite povrće i dodajte mrkvu isječenu na kockice, kao i papriku. Sve dinstajte desetak minuta, dok povrće omekša.
U vatrostalnu tepsiju sipajte sirovu rižu. Preko riže poredajte isprženu piletinu i dinstano povrće. Sastojke prelijte vodom ili temeljcem, dovoljno da tečnost prekrije sve.
Tepsiju stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 20 minuta, dok riža ne upije tečnost. Po završetku, jelo pospite svježim peršunom.
Ovaj način pripreme riže daje jelu poseban ukus i teksturu, drugačiju od klasičnog rižota, piše stranica "Mamin ručak".
Sastojci:
700 g pilećih bataka i karabataka
2 glavice crnog luka
2 čehna bijelog luka
2 mrkve
1 crvena paprika
300 g riže
peršun
sol i biber
maslinovo ulje
(Vijesti.ba)