Održavanje optimalnog statusa vitamina D pomaže u odbrani od infekcija respiratornog sistema tokom zime.
Preporučena koncentracija vitamina D u krvi je 75 nmol/L - 125 nmol/L. Najčešće zimi pada njegov nivo zbog manje izloženosti suncu zahvaljujući kojem ga dobivamo u ljetnim mjesecima, pa se savjetuje već sad uzimati dodatke prehrani s vitaminom D u dozi od 20 µg dnevno naviše, uz ostale mjere prevencije kao što su izlazak i aktivnosti na otvorenom, redovna tjelovježba te pravilna i uravnotežena prehrana.
Gdje ga najviše ima
Najbogatiji prirodni izvor vitamina D u hrani su ulja jetre bakalara i drugih masnih riba. Nadalje, hrana bogata vitaminom D obuhvaća ribu (tuna, srdele, skuša, bakalar, haringa, losos), rakove i plodove mora, neke vrste gljiva, kvasac, goveđu jetru i žumanjak te namirnice koje su dodatno obogaćene vitaminom D poput nekih margarinskih namaza, mlijeka i žitarica, prenosi Živim.hr.
(Vijesti.ba)