Svakodnevnim pijenjem kefira brišu se bolesti, što omogućuje dug i zdrav život. Smatra se da na organizam djeluje kao čistač - prolazi kroz tijelo te čisti sve nepovoljne bakterije i upale. Upravo zbog takvih svojstava zovu ga prirodnim antibiotikom. Kefir je odličan za osobe slabijeg imuniteta jer osnažuje imuni sistem, a odlično utječe i na probavu, piše Živim.hr.
Posebno mu se pripisuju ljekovita svojstva prilikom liječenja malignih oboljenja, a liječi i čir na želucu. Kefir mogu piti i osobe sa srčanim bolestima jer reguliše krvni tlak, pomaže kod krvožilnih bolesti, a snižava i holesterol te liječi bolesti srca.
Jedna čaša kefira izvrstan je izvor vitamina D, riboflavina, kalcija i fosfora, ali i proteina, vitamina A, vitamina B12, kalija i selena, sve su to važne tvari koje nam daju energiju tokom dana i boostaju imunitet.
Zdrava crijeva
Kako bismo ojačali imunološki sistem, važno su zdrava crijeva koja nas štite od bakterija i virusa. S obzirom na svoj sastav bogat probioticima, pokazalo se da kefir podržava zdrav imunološki sistem, pa čak i modulira imunološki sistem za suzbijanje virusnih infekcija.
Suzbija upalu
Studije su pokazale da oni koji konzumiraju kefir imaju smanjenje koncentracije proupalnih citokina i povećane koncentracije protuupalnih citokina, što umanjuje upalu u našem tijelu kako bi se smanjio rizik od bolesti ili komplikacija povezanih s bolešću.
Protiv raka
Nekoliko studija je pokazalo da kefir ima potencijalna antikancerogena svojstva protiv raka dojke, raka debelog crijeva i malignih T limfocita. No, oni koji se aktivno liječe od raka ili imaju oslabljeni imunološki sistem trebali bi prije konzumiranja kefira razgovarati sa svojim liječnikom.
Bolji nivoi šećera u krvi
Istraživanje koje je uključilo oboljele od dijabetesa tipa 2 pokazalo je da redovno svakodnevno pijenje kefira pomaže u održavanju glukoze pod kontrolom.
Priprema kefira vrlo je jednostavna
Potrebna vam je staklenka, plastična ili drvena kašika te cjedaljka koje ne smije biti metalna. Kefirna zrnca ne treba dirati rukama i ne smiju doći u dodir s metalom. Za 2,5 decilitra kefira potrebno je u staklenku staviti jednu ravnu kašiku kefirnih zrnaca. Zatim staklenku napuniti mlijekom. Najbolje je koristiti domaće, svježe mlijeko, no u nedostatku svježeg poslužit će i trajno mlijeko. Iako se mogu koristiti sve vrste mlijeka - kozje, kravlje, kokosovo ili bilo koje drugo biljno mlijeko - najbolji rezultati postiži se s punomasnim mlijekom.
Kad se staklenka s kefirnim zrncima napuni mlijekom, treba je lagano poklopiti gazom ili plastičnim poklopcem, nikako metalnim, i pustiti da fermentira 24 sata. Treba paziti da se staklenka ne zatvori hermetički jer treba omogućiti da kefir diše, a poklopac služi samo za to da štiti kefir od vanjskih utjecaja. Kefir treba raditi svaki dan u otprilike isto vrijeme, najbolje ujutro ili navečer. Nakon 24 sata treba ga procijediti kroz cjedaljku u šolju ili čašu. Kefirna zrnca koja su ostala na cjedaljki potom treba lagano oprati pod mlazom vode te ih vratiti u čistu staklenku. Ponovno naliti mlijeko i pustiti 24 sata. Ako se kefir radi svaki dan, zrnca će se vrlo brzo udvostručiti.
(Vijesti.ba)