Bijele niti banane bogate su vlaknima koja pomažu u regulaciji probave i održavanju osjećaja sitosti, a mnogi ih odbacuju prilikom ljuštenja voćke.
Banane su mnogim ljudima omiljeno voće, a poznate su po svom slatkom ukusu i bogatom nutritivnom sastavu. Ali, mnogi njihovi ljubitelji često su u nedoumici zbog neuglednih bijelih niti koje se pojavljuju kada oljušte bananu.
Radi se o snopovima floema, koji imaju važnu ulogu u rastu i razvoju banane.
Ovi tanki, vlaknasti snopovi protežu se duž cijelog ploda banane, od peteljke do vrha te omogućuju protok šećera, minerala i drugih esencijalnih nutrijenata od listova do ploda tokom rasta. Ovo osigurava da banana dobije sve potrebne materije za pravilan razvoj i sazrijevanje.
Prema riječima dr Nikolasa D. Džilita, potpredsjednika za istraživanje ishrane u Dole Nutrition Institutu, snopovi floema vjerovatno imaju drugačiji nutritivni sastav od ostatka jestivog dijela banane.
“Budući da imaju specifičnu funkciju, očekivano je da imaju drugačiji profil spojeva od regularne jestive pulpe banane”, objasnio je za Huff Post.
Dobra vijest za one koji se pitaju da li su ove vlaknaste niti sigurne za konzumaciju je da su snopovi floema potpuno jestivi. Dr Džilit je to potvrdio:
“Kao delio banane, naravno da su sigurni za jelo. Pitanje je samo jesu li ukusni”.
Iako mnogi ljudi instinktivno uklanjaju ove niti prilikom jedenja banane, nema dokaza da su štetne za zdravlje.
Štaviše, snopovi floema mogu čak da pruže dodatne nutritivne koristi.
Iako specifična nutritivna vriednost snopova floema nije detaljno istražena, stručnjaci vjeruju da sadrže više vlakana i strukturnih komponenti u poređenju s mesom banane. Dr Džilit je objasnio: “Vjerovatno sadrže više i raznolikije vrste vlakana i strukturnih komponenti potrebnih za njihovu funkciju”.
Međutim, važno je napomenuti da su snopovi floema prisutni u vrlo malim količinama u poređenju s ostatkom banane. Stoga, osim ako ne konzumirate velike količine samih snopova floema, njihov uticaj na ukupnu nutritivnu vrijednost banane je minimalan.
Dodatna vlakna prisutna u snopovima floema mogu doprineti zdravlju probavnog sistema. Vlakna su poznata po tome što pomažu u regulaciji probave, održavanju osjećaja sitosti i potencijalno snižavanju nivoa holesterola.
(Vijesti.ba)