Dok mnogi biraju dodatke prehrani, folnu kiselinu možete dobiti i kroz prirodne izvore. Evo namirnica koje će vašem tijelu osigurati potrebne nivoe ovog vitamina.
Prirodni izvori folne kiseline obuhvataju široku paletu lako dostupnih namirnica. Soja i sjemenke suncokreta prednjače s više od 200 mikrograma folne kiseline na 100 grama. Slanutak je također bogat ovim vitaminom s oko 180 mikrograma po porciji, a isto vrijedi i za tamnozeleno povrće poput blitve i špinata.
Orašasti plodovi, uključujući bademe, kikiriki i lješnjake, također sadrže folnu kiselinu, i to oko 100 mikrograma po porciji. Ove namirnice čine savršeni dodatak prehrani za sve koji žele povećati unos folne kiseline na prirodan način.
Folna kiselina ne samo da je važna za trudnice radi sprječavanja defekata neuralne cijevi kod beba, već pomaže i u radu neurona te podržava stvaranje novih tkiva.
To je ključno za djecu, adolescente i sportaše kojima je potreban oporavak i rast mišića. Osim toga, istraživanja pokazuju da redovna konzumacija folne kiseline može smanjiti rizik od određenih vrsta raka, poput raka vrata maternice, prostate i dojke. Tako folna kiselina pruža višestruke zaštitne efekte za cijelo tijelo.
(Vijesti.ba)