31.10.2024 / 10:40 Zanimljivosti - Ukusno i zdravo

Smanjite nivo lošeg holesterola ukusnim, a jeftinim povrćem

Smanjite nivo lošeg holesterola ukusnim, a jeftinim povrćem
Foto: Unsplash

Naučno istraživanje sprovedeno u Brazilu pokazalo je da povrće koje košta malo manje od 2 KM po kilogramu može pomoći u snižavanju holesterola.

O visokom nivou holesterola govorimo kad u krvi ima previše masnoća u krvi. S vremenom masnoća može dovesti do začepljenja krvnih sudova, zbog čega predstavlja jedan od glavnih faktora rizika za ozbiljne zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udar.

Jedan od glavnih uzroka povišenog holesterola je nezdrava ishrana, naročito ishrana bogata zasićenim mastima. Stoga stručnjaci za smanjenje nivoa holesterola u krvi savjetuju smanjenje unosa hrane koja obiluje zasićenim mastima.

Preporuka je i da se više jede voće i povrće i to, kako kažu iz Britanskog udruženja za srce, zbog visokog udjela vlakana koja sprječavaju apsorpciju holesterola u krvotok. Neke vrste ovakvih namirnica u tome su posebno efikasne, a jedna od njih je i patlidžan.

Jedno istraživanje, koje je objavilo Brazilsko društvo kardiologa Brazilian Society of Cardiology pokazalo je da bi patlidžan mogao da snizi vrijednosti holesterola za samo četiri sedmice.

Naučnici su proučavali efekat ovog povrća na masnoće u krvi kod zečeva s povišenim holesterolom. Zečevi su prvo četiri sedmice hranjeni namirnicama koje obiluje holesterolom i kokosovim uljem koje je bogato zasićenim mastima.

Posljednje dve sedmice dobijali su i 10 ml soka od patlidžana dnevno. Pokazalo se da je grupa koja je konzumirala sok od patlidžana imala značajno snižene vrednosti holesterola u plazmi, kao i niže vrednosti LDL („lošeg“) holesterola.

Zakjlučak studije je da sok od patlidžana može smanjiti tjelesnu težinu i nivo holesterola kod laboratorijskih životinja.

„Kod zečeva s hiperkolesterolemijom sok od patlidžana je značajno smanjio njihovu telesnu težinu, nivo holesterola u plazmi, sadržaj holesterola u aortama i koncentraciju MDA u lošem holesterolu i ćelijama krvnih sudova te povećao endotelne faktore relaksacije (EDRF) – izjavili su autori studije, prenosi Živim.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo