28.10.2024 / 07:05 BiH - Sarajevo

Sedam sindikata danas u Vladi KS: Dogovor ili štrajk

Sedam sindikata danas u Vladi KS: Dogovor ili štrajk
Foto: Arhiv
Predsjednici sedam sindikata u sklopu Koordinacije sindikata u Kantonu Sarajevo danas idu na pregovore s Vladom.

- Od premijera očekujemo ozbiljnost, da razgovaramo otvoreno, iskreno, da ne bude figa u džepu, da nam ne pričaju o ponderima, da nam ne pričaju kako nema novca - nego kako da se dogovorimo, kazao je za FTV predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro.

On ističe kako očekuju dogovor.

 „Da li će to biti taj dogovor od 425 maraka, kolika je osnovica na nivou FBiH - mi imamo jedinstven stav, mi zastupamo 16 i po hiljada radnika na koje se odnosi ta osnovica, a sa nama će biti kolege iz Komunalne privrede i zdravstva“.

 Ukoliko ne dođe do dogovora, Sivro je najavio sindikalne aktivnosti – i napomenuo da im to nije prvi put.

 „Prvo pozovemo članove na manji protestni skup, onda i na veće skupove, pa i u štrajk. Vlada KS-a mora pripremiti budžet u kojem će predvidjeti da se vrate svi krediti i zadruženja. Nakon toga dolaze plate pa sve ostalo. Ako Vlada KS-a ne želi da radnici budu zadovoljni, onda neće imati zadovoljne radnike, neće imati radnike ili će imati nekvalitetne radnike u budućnosti. Da li to Vlada KS-a želi, vidjet ćemo u pregovorima“.

 Premijer Nihad Uk (NS) kaže da su zakonom obavezni održati ovaj sastanak, no nije želio predviđati njegov ishod. Kaže, kantonalni budžet je, ipak, ograničen. Ističe da sporazum sa svim sindikatima potpisan ove godine obavezuje ih da se pridržavaju potpisanih uslova:

„Kao i Vladu KS-a. U ovom trenutku Vlada KS-a sve zahtjeve i prava iz tih ugovora ispunjava i nema razloga za nezadovoljstvo svih sindikata“.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo