27.10.2024 / 12:12 BiH - Krug 99

Cero: BiH nije 'sastavljena država' u kojoj entiteti imaju vlasništvo nad teritorijom

Cero: BiH nije 'sastavljena država' u kojoj entiteti imaju vlasništvo nad teritorijom
Foto: Arhiva
Pravni ekspert Muharem Cero izjavio je danas da je takozvani koncept "sastavljene države" lobistička agenda koja je došla u javni prostor s dolaskom Milorada Dodika na vlast u RS-u i bazira se na negiranju postojanja instituta državne imovine Bosne i Hercegovine.

Kao uvodničar na sesiji Kruga 99 o temi "Principi pravne države, primjene odluka Ustavnog suda BiH i pravo na imovinu", Cero je naveo da koncept sastavljene države podrazumijeva da je Bosna Hercegovina nastala od dva suverena subjekta - Federacije i Republike Srpske - te da su oni u Bosnu i Hercegovinu unijeli svoj suverenitet i teritorijalni integritet a kroz teritorijalni integritet i vlasništvo nad teritorijom.

Dodao je kako takva politička opcija nastoji da, ne samo ne provodi Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, nego ga i pored činjenice da je učestvovala u njegovom donošenju, osporava i tumači na iskrivljen način, a jednostrano i pravno nasilno donosi zakone - koje Ustavni sud BiH stavlja van snage - ali uvijek sa istim ciljem da je entitet Republika Srpska vlasnik cjelokupne imovine na svojoj teritoriji.

Cero je naglasio da to podrazumijeva proizvodnju faktičkog stanja koje nije ništa drugo nego provođenje neustavnih zakona iz Republike Srpske koji se primjenjuju na državnu imovinu.

Rješenje za takvo stanje vidi u usvajanju zakona iz 2023. u koji je imao uvid a čiji su predlagači članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović pod radnim naslovom Zakon o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

Cero smatra da je drugi način da konačno Ustavni sud proslijedi Tužilaštvu BiH rješenje kojim će dokazati da se njegove odluke ne provode u Republici Srpskoj, a da Tužilaštvo provede postupak i protiv odgovornih lica podigne optužnicu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo