27.10.2024 / 08:51 BiH - MO BiH i OS BiH

Na Bobovcu održan pohod 'Molitva za Domovinu'

Na Bobovcu održan pohod 'Molitva za Domovinu'
Foto: Ministarstvo odbrane BiH
Dvadesetprvi molitveni pohod "Molitva za Domovinu" održan je u subotu na Bobovcu, u organizaciji Vojnog ordinarijata, Ministarstva odbrane i Oružanih snage Bosne i Hercegovine.

Euharistijsko slavlje na Bobovcu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju dvadeset svećenika među kojima su bili generalni vikari: Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, Vojnoga ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić i biskupski vikar za pastoral don Slavko Rajič, koji je predvodio izaslanstvo Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske.

U misnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je podsjetio kako je ovogodišnji pohod, koji se redovito organizira uz dan smrti kraljice Katarine Kosače, koja je umrla 25. oktobra, poseban po tomu što se zbiva u godini u kojoj se obilježava 600-ta godišnjica njezina rođenja.

"Stoga je naša molitva dvostruka: s jedne strane, zahvalna molitva Gospodinu Bogu za njeno rođenje i za njen lijep primjer služenja ljudima i Domovini i, s druge, naša je molitva prošnja da Gospodin po svom milosrđu kraj njezina zemaljskoga života pretvori u početak njezina života u vječnosti", rekao je mons. Vukšić.

Vukšić je istakao da se ovim tradicionalnim molitvenim pohodom katolici s ponosom nastavljaju davati svoj doprinos da se poštuju prava i dostojanstvo svakoga čovjeka i naroda.

"To je naša moralna obveza, koja proizlazi iz samoga katoličkog identiteta, a ne samo iz običnih ljudskih zakona. Zato, u ime osnovnoga Kristova nauka i kršćanskoga morala treba ponoviti također da nikomu nikada, ni na koji način, pa ni koristeći rupe i previde nepravednih ljudskih zakona, nije dopušteno ponižavati bilo kojega pojedinog čovjeka ili kolektivno dostojanstvo i prava bilo kojega naroda", poručio je vrhbosanski nadbiskup Vukšić.

Inače, na molitvenom pohodu "Molitva za Domovinu" prisustvovali su zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, pomoćnik ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Borislaa Jezeraškić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije brigadnog generala Tomo Kolenda, zapovjednik Zapovjedništva za podršku brigadnog generala Zdravko Rezo te više predstavnika društveno-političkog života Hrvata u BiH.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Vinko Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. oktobra 1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za lične potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je 23. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i 21. vojno i redarstveno hodočašće na Bobovac, saopćilo je Ministarstvo obrane BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo