26.10.2024 / 16:15 Politika - 'Satanizacija RS-a'

Dodik odbacio optužbe o kampovima, nazvao ih dijelom hibridnog rata

U RS nema nikakve organizovane ili logističke podrške za organizovanje bilo kakvih aktivnosti ili kampova na našem području - rekao je predsjednik RS Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

- Niti ima, niti je bilo, niti smo organizovali bilo kakve kampove - poručio je on nakon održanog sastanka sa predstavnicima institucija.

Poručio je da je stanje sigurnosti u Republici Srpskoj dobro.

- MUP RS obavlja svoje dužnosti profesionalno i odgovorno u skladu sa Ustavom svoje nadležnosti - rekao je Dodik.

Poručio je da ni sigurnosne agencije koje djeluju u RS, u skladu sa svojim nadležnostima, nisu potvrdile navode o kampovima koji dolaze sa strane.

- Ni agencije koje ovdje djeluju nisu potvrdile takve tvrdnje i zato s pravom kažemo da kontinuirano i mogući elementi ugrožavanja dolaze iz FBiH od ranije održanih kampova u Pogorelici, Gornjoj Maoči i okolini Mostara - kazao je Dodik.

Dodik je upozorio da je "sve ovo dio hibridnog rata protiv RS".

- Tzv. propagandna aktivnost laži i dezinformacija usmjerena je na rušenje RS i njenog rukovodstva. Srpski narod nikad nije bio sklon vršenju terorističkih akata - napomenuo je on.

Dodik je istakao da "ministar odbrane u Vijeća ministara uporno širi dezinformacije".

- To se radi da bi RS bila ocrnjena na globalnoj sceni - naglasio je Dodik.

Dodik je izrazio očekivanje da će nadležne institucije pokrenuti pitanje odgovornosti za širenje dezinfomacija.

- Ovo je satanizacija RS i hibridni rat se nastavlja kroz djelovanje američke Ambasade - zaključio je Dodik.

Podsjećamo, u Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak povodom informacija da u bh. entitetu RS postoje kampovi za obuku.

Predsjednik ovog bh. entiteta Milorad Dodik je ranije poručio da će organizovati sastanak svih zvaničnika i nadležnih službi da bi to i dokazao.

Sastanku, između ostalih, prisustvuju član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić, ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan, direktor Policije RS Siniša Kostrešević, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović.

Sastanku su prisustvovali i drugi ministri u Vladi RS te predstavnici RS u institucijama na nivou BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo