26.10.2024 / 16:14 BiH - MUP KS

Obilježena šesta godišnjica smrti policajaca Šehovića i Vujinovića u Sarajevu

Obilježena šesta godišnjica smrti policajaca Šehovića i Vujinovića u Sarajevu

U Sarajevu je danas obilježena šesta godišnjica smrti policijskih službenika Policijske uprave Novi Grad, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Članovi porodica, prijatelji, kolege i brojne delegacije su položile cvijeće na spomen-ploču i odale počast policijskim službenicima Šehoviću i Vujinoviću, na mjestu ubistva u naselju Alipašino Polje, u ulici Geteova.

- Bio je to težak udarac za MUP Kantona Sarajevo i Upravu policije, ali istovremeno opomena svima nama da borba protiv nasilja nikada ne smije posustati. Davor i Adis su svojom požrtvovanošću i hrabrošću nesebično iskazivali predanost poslu koji su obavljali i časno služili ovom gradu i građanima - kazao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica.

U sjećanje na Adisa i Davora, danas su postrojeni počasni vodovi policijskih službenika Sektora za policijsku podršku.

- Adis i Davor su bili časni policajci. Voljeli su svoju policijsku stanicu Novi Grad. Radili su hrabro i uzdignute glave. Bili su dobri i časni ljudi, roditelji, sinovi, dobre komšije i voljene kolege. Njihova smrt je promijenila sve nas. Nemamo pravo da ikada njihovu žrtvu zaboravimo. Gradili su bolje društvo i u toj misiji položili svoje živote. Društvo im to ne smije zaboraviti. Mi nećemo. Adis i Davor su bili i ostali naša braća - rekao je policijski komesar Fatmir Hajdarević.

Saim Smajlović, predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, je kazao da pravda za ubistvo policajca ne smije biti prespora ili nedostižna.

- Zahvaljujući upornom radu policijskih službenika i tužilaca, izvršioci svirepog ubistva Adisa i Davora nalaze se gdje im je i mjesto – iza rešetaka. Kazne za ovakve zločine moraju biti stroge i slati jasne poruke svima koji i pomišljaju da se na ovaj način mogu obračunati s policijom i državom. Sjećanje na Adisa i Davora, istinske heroje današnjice, ostat će zauvijek urezana u našim srcima - kazao je Smajlović.

Položeno je cvijeće i odata počast na mjestima ukopa, na Šehidskom mezarju Buća Potok i na groblju "Sveti Josip".

U znak sjećanja na ubijene kolege, i ove godine je održan Memorijalni turnir u malom nogometu "Adis & Davor", u organizaciji Sindikata policije Kantona Sarajevo, a koji je okupio ekipe brojnih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini. Memorijalni turnir otvoren je minutom šutnje u znak odavanja počasti ubijenom policijskom službeniku MUP-a Unsko-sanskog kantona Ozrenu Maranu.

Policijski službenici, 43-godišnji Adis Šehović i 46-godišnji Davor Vujinović, ubijeni su na dužnosti u naselju Alipašino Polje, 26. oktobra 2018. godine, saopćeno je iz MUP-a KS.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo