26.10.2024 / 14:51 BiH - Rim

Misa na spomendan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine

Misa na spomendan smrti posljednje bosanske kraljice Katarine
Foto: FENA

U bazilici Santa Maria d'Aracoeli na Kaptolu u Rimu u petak je slavljena sveta misa u povodu spomendana smrti posljednje bosanske kraljice blažene Katarine Kotromanić Kosača, koja je u toj bazilici pokopana 1478. godine kao franjevačka trećoredica.

Misno slavlje predvodio je rektor međunarodnog Zavoda "Antonianum" fra Miljenko Šteko u koncelebraciji rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu vlč. Marka Đurina i vicerektora vlč. Marka Škrabe, te još osmorice svećenika iz BiH i RH.

Misi je prisustvovala i otpravnica poslova Ambasade Republike Hrvatske (RH) pri Svetoj stolici Tea Zupičić. Priključila se također grupa hrvatskih hodočasnika iz Beča, među kojima i neki porijeklom s bobovačkog područja gdje je kraljica Katarina stolovala do osmanske provale i okupacije Bosne u maju 1463. godine, piše Fena.

Molitveno okupljanje i odavanje počasti s cvijećem i upaljenim lampionima ispod kraljičine nadgrobne ploče na istaknutom mjestu kod glavnog oltara popratili su reporteri mjesečnika "Bobovac" iz Vareša, koji izlazi u okrilju HKD "Napredak", a sve u sklopu aktivnosti koje Napredak provodi budući da je je ove godine 600. godišnjica rođenja Katarine Kosače Kotromanić.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo