26.10.2024 / 12:25 Crna hronika - Preduzet niz mjera

FUP: Aktivno učestvujemo u rasvjetljavanju 'Terorizma' u Bosanskoj Krupi

FUP: Aktivno učestvujemo u rasvjetljavanju 'Terorizma' u Bosanskoj Krupi
Foto: RTV USK
Federalna uprava policije u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, a pod nadzorom Kantonlanog tužilaštva Unsko-sanskog kantona je poduzela niz mjera i radnji po predmetu terorističkog napada na Policijsku stanicu Bosanska Krupa kojom prilikom je ubijen jedan policijski službenik, dok je drugi zadobio teške tjelesne povrede.

Odmah nakon navedenog događaja policijski službenici Federalne uprave policije su od strane postupajuće tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona uključeni u rad po navedenom predmetu kojom prilikom je izvršen operativni rad na terenu, te su prikupljene određene informacije i saznanja u vezi sa terorističkim napadom na Policijsku stanicu Bosanska Krupa koje su dostavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Federalna uprava policije je putem međunarodne policijske saradnje stupila u kontakt sa EUROPOL-om u cilju prikupljanja korisnih informacija u vezi profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac.

Istražitelji Federalne uprave policije kao i službenici Centra za forenziku Federalne uprave policije su u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona vršili provođenje službene radnje otvaranja i pretresanja oduzetih mobilnih telefona koje je koristio maloljetni izvršilac krivičnog djela.

Policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili uviđaj profila na društvenim mrežama koje je koristio maloljetni izvršilac u cilju dokumentovanja krivičnog djela ,,Terorizam”. Također su pribavljeni svi relevantni podaci od društvenih mreža koje je koristio osumnjičeni, te se radi na identifikaciji lica koja su bila u komunikaciji sa osumnjičenim licem.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo